Het Zweeds voorzitter van de top heeft het voorstel om te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen, nog vóór de top in Göteborg is begonnen, uit de ontwerp conclusie geschrapt. Onbegrijpelijk en een gemiste kans vindt GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo.

Het is schandelijk lang geleden dat de Europese regeringsleiders zich voor het laatst over duurzame ontwikkeling hebben gebogen. Tien jaar maarliefst. In dit licht bezien is het stuk dat voorzitter Prodi van de Europese Commissie voorstelde voor de top in Göteborg beter dan menigeen had verwacht.

Een belangrijk voorstel hierin is dat het subsidiëren van fossiele brandstoffen afgeschaft moet worden. Met name Duitsland lag hierbij dwars, per jaar wordt daar zo’n vijf a zes miljard Duitse mark aan subsidie verstrekt aan fossiele brandstoffen. De Europese Unie streeft naar een vermindering van gebruik van fossiele brandstoffen en een versterkte inzet van duurzame energie om op die manier de CO2 uitstoot te verminderen en het broeikasprobleem te lijf te gaan.

De Roo, die vice-voorzitter van de milieucommissie in het Europees Parlement is, vindt het onbegrijpelijk dat Zweden, dat als voorzitter van de EU van milieu een hoofdpunt had willen maken, dit punt heeft geschrapt. De Roo: “De belangrijkste passages zijn uit het ontwerp geschrapt, nog voordat de regeringsleiders in Gotenburg zijn aangekomen! De twee pagina’s over milieu die er nu nog in staan, hebben nauwelijks inhoud. Ik ben bang dat de top op milieugebied een ware schertsvertoning wordt.”