Afgelopen zaterdag, 13 oktober, bogen de leden zich over het

ontwerpverkiezingsprogramma van GroenLinks . Wat bleek? Europa leeft bij de GroenLinksers.

Willem Jan van der Grondelle, van de Stichting Natuur en Milieu, startte zijn betoog 's morgens in het openingspanel met de opmerking dat hij de rol van Europese Unie miste in het hoofdstuk Duurzaam. De rest van het panel knikte instemmend. Jos van der Lans van de programcommissie probeerde het nog met de opmerking: "Maar Europa staat er wel in." Onvoldoende, bleef het oordeel van het panel en de zaal.

Volgens Van der Lans is het ondoenlijk het hele EU beleid te analyseren in het verkiezingsprogramma. GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo deed er het zwijgen toe, maar de glimlach op zijn gezicht sprak

boekdelen.

Dat Europa leeft onder de leden van GroenLinks, bleek ook 's middags. Zo'n dertig aanwezigen stonden te popelen om te discussiëren over het hoofdstuk De toekomst van Europa. Europarlementariër Joost Lagendijk ging in debat met Anne van Schaik, verbonden aan Solidariteitsfonds XminY en woordvoerder van Amsterdam Anders/De Groenen. Onderwerp: globalisering. Kortweg vond Van Schaik dat grote organisaties voor hetzelfde economisch beleid pleiten. Lagendijk vond nuancering van deze stelling noodzakelijk. "Jullie, de anti-globalisten, scheren Europese Unie over één kam met de WTO, de G-8, het IMF en de Wereldbank. Dat is onterecht. De EU staat open voor kritiek. Op ons kun je invloed uitoefenen," aldus Lagendijk. Van Schaik vond echter dat de toegankelijkheid van het Europees Parlement te wensen over liet.

Na een kort debat over de WTO, stond het Europees landbouwbeleid op de agenda. Guus Geurts, van de afdeling Nijmegen, deed de suggestie landbouw uit de WTO te halen. "Wat een onzin!", klonk het van achter uit de zaal. Deze opmerking kwam van Nel van Dijk die van 1987 tot 1998 Europarlementariër voor GroenLinks is geweest. Van Dijk: "Je kunt heel veel kritiek op de WTO hebben, maar we hebben deze organisatie nodig als we iets willen bereiken." Marijke Vos, Tweede-Kamerlid van GroenLinks, beaamde dit.

De a-symmetrische openstelling van markten, het democratisch gehalte van de EU, betrokkenheid van EU-burgers en de uitbreiding van de EU in relatie tot het milieu, slokten het laatste half uurtje op.