Eurocommissaris Vitorino erkende gisteren dat kerncentrales en andere industriële installaties kwetsbaar kunnen zijn. De lidstaten hebben hun bestaande maatregelen en regels aangescherpt. GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo vindt dit niet ver genoeg gaan.

Een terroristisch zelfmoordcommando dat een passagiersvliegtuig kaapt en zich op een kerncentrale stort, kan een ramp vergelijkbaar met Tsjernobyl veroorzaken. Niet alleen de oude Sovjet-kerncentrales zonder dubbele omhulling lopen dit gevaar, ook nieuwe kerncentrales met een flink betonnen omhulsel zijn niet bestand tegen dergelijk geweld. De Roo: "Vroeger werden we weggehoond als we wezen op dit veiligheidsprobleem van kerncentrales. Nu neemt de regering van het machtigste land ter wereld het serieus. Zelfs het internationaal agentschap voor kernenergie in Wenen erkent inmiddels dit gevaar."

Commissaris Vitorino, die zijn collega mevrouw Loyola de Palacio gisteren verving bij een debat met het Europees Parlement over de luchtvaart, zei dat de Europese Commissie er alles aan doet om de veiligheid te verhogen. Bij kerncentrales en andere risicovolle industriële installaties zijn strengere toegangscontroles en is er een overvliegverbod. In bijvoorbeeld Frankrijk bewaken gevechtsvliegtuigen of luchtafweerraketten het luchtruim boven kerncentrales. De Roo: "Het risico van kerncentrales blijft. In principe zijn alle kerncentrales na 11 september onveilig. Het oude groene antwoord: sluiting van alle kerncentrales, waar ook ter wereld, heeft een nieuwe lugubere betekenis gekregen."