Voordat de EuroWob, Europese Wet Openbaarheid Bestuur, in werking kan treden, moet het Europees Parlement zijn interne regels aanpassen om de wet goed te kunnen uitvoeren. Volgens GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg "een kans om de krappe EuroWob-bepalingen in eigen huis zo ruim mogelijk te interpreteren". Helaas heeft rapporteur Maij-Weggen (CDA) die niet gegrepen. Reden voor de Groene Fractie om tegen haar voorstel te stemmen.

Sinds mei van dit jaar staat een Europese Wet Openbaarheid Bestuur op papier. GroenLinks is steeds zeer kritisch geweest over deze EuroWob, omdat die het voor de Raad van Ministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement veel te makkelijk maakt om documenten geheim te houden (zie dossier EuroWob).

GroenLinks heeft twee bezwaren tegen het voorstel waar gisteren over gestemd is. Ten eerste stelde Maij-Weggen voor dat het Parlement alleen aanvragen zou behandelen van documenten van vaste Parlementscommissies. Stukken van tijdelijke- en enquete-commissies, die onderzoek doen naar controversiële zaken als Echelon en BSE, vallen daardoor buiten de boot. "Terwijl juist dáár vaak interessante stukken op de agenda staan," reageert Buitenweg. Een Groen amendement die deze belangrijke omissie corrigeert, is door het Parlement aangenomen.

Ten tweede wilde Maij-Weggen politieke besluiten over openbaarheid van documenten van het EP over laten aan administratieve gremia. Een voorbeeld; in de EuroWob staat dat wanneer een instelling, bijvoorbeeld het EP, een verzoek om toegang tot een document afwijst, er nog een tweede verzoek mogelijk moet zijn. Buitenweg: "Bij zo´n vervolgverzoek gaat het bijna altijd over politiek gevoelige documenten. Volgens ons moeten daarom de politieke leiders van het Parlement, met andere woorden de fractievoorzitters, besluiten over zo´n verzoek.” Maij-Weggen stelde voor het ‘Bureau van het Parlement’, een administratief gremium te laten beslissen. Een aantal Groene amendementen die beoogden de administratieve en de politieke taken te scheiden hebben het bij de stemming helaas niet gehaald.

De EuroWob wordt op 3 december aanstaande van toepassing. Dan moeten ook de Raad van Ministers en de Europese Commissie hun interne regels hebben aangepast.