Gisteren stemde het Europees Parlement vóór liberalisering in de Europese havens. De Groene Fractie stemde tegen de richtlijn, omdat liberalisering aantasting betekent van arbeidsvoorwaarden van havenwerkers, milieunormen en de veiligheid in de havens en hun omgeving.
Voor GroenLinks is een goede afstemming van de verschillende havens in Europa een belangrijk punt dat middels een amendement werd ingebracht. GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman, woordvoerder transport voor de Europese Groene fractie: “Coördinatie van havenbeleid op EU niveau is nodig om de goederenstromen door Europa efficiënter te maken. We moeten af van het idee dat alle containers bestemd voor Milaan, via Rotterdam moeten. Af van de ontembare groei van havens en het gesleep met goederen door heel Europa. Helaas heeft dat amendement van coördinatie het niet gehaald.”
Door de richtlijn kunnen reders in de havens het laden en lossen laten verrichten door eigen personeel, het zogenaamde self handling, en de plaatselijke havenwerkers passeren. Dat is voordelig voor de reders omdat goedkoper personeel ingezet kan worden en arbeidsvoorwaarden, die voor de havenwerkers gelden, omzeild kunnen worden. De Internationale Transportvakbond ITF, verzet zich sterk tegen dit gedeelte van de richtlijn. De ITF waarschuwde gisteren nog in een persbericht voor bliksemstakingen in de Europese havens als het havenpakket wordt aangenomen. De vakbond is boos op de Commissie dat zij niet geconsulteerd is bij het tot stand komen van de richtlijn. Echter ook dit amendement is helaas in het Europees Parlement gesneuveld.
Loodsen er uit
Wel lukte het om de loodsen uit de richtlijn te schrappen. Bij het binnen loodsen van de schepen is veiligheid en hoge kwaliteit van groot belang. Concurrentie in deze branche zou onaanvaardbare druk op de kwaliteit leggen en de controle bemoeilijken.
De Britse minister van transport Atkins slaagde er niet in om de private Engelse havens buiten schot te houden. De havenrichtlijn levert grote problemen op voor de private havens in Engeland, waar vaak alle diensten in handen van de eigenaar zijn. Met de nieuwe richtlijn zal men opnieuw concurrenten moeten toelaten. Enkele havens kondigde al aan dat als de richtlijn doorgang vindt, grote investeringen worden afgelast.
Meer transparantie
Positief was dat het amendement van de Groenen/EVA voor meer inzicht in de financiering van havens en de financiële relaties tussen havens en de lidstaten is aangenomen. “Als het aan de Commissie lag, werd het leveren van de vaak gevoelige informatie overgelaten aan de lidstaten. Wij hebben daar geen vertrouwen in,” zei Bouwman. Een bij de havenrichtlijn gevoegd rapport met door de lidstaten beschikbaar gestelde cijfers bevestigd dit wantrouwen: gevoelig materiaal wordt niet zo maar prijs gegeven. De Groenen eisten daarom een onafhankelijk onderzoek door een internationaal consortium met voldoende bevoegdheden.
De stemming in het Parlement was de ‘eerste lezing’. Nu gaan Commissie en Raad van Ministers zich buigen over de wensen van het Parlement, dan volgt een tweede stemming. Is men het dan nog niet eens dan kunnen nog onderhandelingen (conciliatie) volgen tussen het Europees Parlement en Raad. De Commissaris van Transport, mevrouw de Palacio, heeft al aangekondigd dat ze het met veel keuzes van het Parlement niet eens is.