Het was duidelijk dat de Brits conservatieve Europarlementariër Foster de luchtvaartsector een warm hart toedraagt. Zij stelde in haar rapport dat "lidstaten de veiligheidskosten van de luchtvaart zullen accepteren, aangezien bedreiging van de luchtvaartsveiligheid een uitdrukking is van bedreiging van de staat." De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, was het hier absoluut niet mee eens.

Vandaag werd in het Europees Parlement gestemd over de voorstellen van de Europese Commissie over veiligheid in de burgerluchtvaart, waarbij de financiering voor de extra veiligheid door de overheden van de lidstaten betaald zou moeten worden. Op aandringen van de Europese Raad stond dit voorstel versneld op de agenda. Oorzaak van deze aansporing: de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten.

De Groenen/EVA-fractie was tegen ongelimiteerde financiering door de overheden van extra veiligheidsmaatregelen op luchthavens. Zij diende, samen met de socialisten en de liberalen, een aantal amendementen in. Overheden mogen extra kosten slechts éénmalig, op korte termijn en alleen als sprake is van bedreiging in het voortbestaan van de betreffende luchthaven bij uitblijven van veiligheidsmaatregelen betalen. Op de langere termijn mag de overheid niet financieel bijspringen en moeten gebruikers en luchtvaartsector dus zelf de extra veiligheidskosten opbrengen.

Deze amendementen zijn door het Parlement aangenomen. GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman: "Wij zijn blij met de uitslag van de stemming. Het zou werkelijk te gek zijn als de kosten van deze maatregelen niet door de sector zelf opgebracht zouden worden."