GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman, voorzitter van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid, bevestigt dat Nederland maximaal 157 miljoen euro ESF-subsidies moet terugbetalen in plaats van 203 miljoen. Bouwman denkt dat bedrag uiteindelijk, op de lange duur nog zal dalen. “Die 157 miljoen is niet meer dan een tussenstand'.

De gewraakte subsidie kreeg de Nederlandse regering in de jaren ’90 uit het Europees Sociaal Fonds voor werkloosheidsprojecten. Het Europees Sociaal Fonds valt onder euro-commissaris Diamantopoulou van sociale zaken en werkgelegenheid. Zij eist een gedeelte van de subsidie terug daar het geld niet aan nieuwe projecten is besteed, maar aan bestaande activiteiten. Bovendien zou de administratie niet in orde zijn.

Omlaag

De Nederlandse regering, die de claim betwist, vreesde 203 miljoen te moeten terugbetalen. Op basis van een steekproefonderzoek komt de eurocommissaris vandaag woensdag 27 februari 2002 met de claim van 157 miljoen euro. Bouwman: “Ik verwacht dat het bedrag uiteindelijk omlaag zal gaan. Wanneer dat zal zijn, durf ik niet te zeggen. Ik ga ervan uit dat de strijd om deze ESF-gelden nog even gaat duren.”