Het Europees Parlement gaf vandaag, woensdag 13 maart 2002, groen licht voor liberalisering van de postmarkt. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman denkt dat deze ontwikkeling niet tegen te houden is, maar maakt zich zorgen om de dagelijks postbezorging in afgelegen gebieden. "Nu al zie je dat in Nederland postkantoren sluiten. Bij evaluatie van de liberalisering van de post in 2006 moet hier kritisch naar gekeken worden."

Grote postbedrijven, zoals de Britse Royal Mail en de Deutsche Post zijn reeds naar de beurs en steken de landsgrenzen over, terwijl hun thuismarkt nog niet altijd geopend is. In andere Europese landen is de thuismarkt gedeeltelijk wel al opengesteld. Dit werkt oneerlijke concurrentie tussen de postbedrijven in de hand, met alle gevolgen van dien. "Het liberaliseringproces in de postsector is niet tegen te houden. Voor sommige delen van de postmarkt kan dat positief zijn, maar voor minder lucratieve onderdelen moeten heldere Europese regels komen", zegt Bouwman. Het gaat dan om regels die een minimale dienstverlening garanderen tegen aanvaardbare prijzen.

Platteland

In landen als Frankrijk en Groot-Brittannië met uitgestrekte plattelandsgebieden is de postbeambte meer dan een zegeltjesverkoper. Oude mensen halen op het postkantoor hun pensioengeld op, brengen er hun stem uit en krijgen er allerlei (overheids)informatie. 'Universele dienstverlening', betaalbare postbezorging en dienstverlening door het hele land, is dan zeer belangrijk. "Het parlement heeft een evaluatieonderzoek naar de postsector in 2006 bedongen. Dat onderzoek moet de effecten van de postliberalisering nauwkeurig bestuderen. Afhankelijk van die uitkomst moeten eventueel randvoorwaarden worden gesteld en garanties voor de postbezorging worden geëist."

Onverstandig

Besloten is vanaf 2003 concurrentie toe te staan voor poststukken zwaarder dan 100 gram, dat is ongeveer 20% van de postmarkt. In Nederland is dit reeds het geval en zal er pas vanaf 2006 iets veranderen. In 2006 geldt namelijk concurrentie voor bezorging van post zwaarder dan 50 gram en vanaf 2009 kan bij de bezorging van 'gewone' brieven en ansichtkaarten geconcurreerd worden en zal de postmarkt volledig open zijn. Bouwman vindt het onverstandig dat het Europees Parlement nu al afspraken maakt over volledige openstelling. Bouwman: "Door nu al te garanderen dat de postmarkt in 2009 volledig open zal zijn, beperkt het Parlement haar mogelijkheden om universele dienstverlening te garanderen."