GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil niet dat je ongevraagd reclame-email ontvangt. “Ongevraagde mail vervuilt in toenemende mate ieders e-mailbox, bovendien moet je als ontvanger telefoontikken betalen om de mail binnen te krijgen. GroenLinks vindt dat je hiervan gevrijwaard moet blijven, tenzij je je voor de reclameboodschappen hebt aangemeld.”

Vandaag stemde de commissie vrijheden, rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement over de voorwaarden voor het verzenden van ‘spam’, ongevraagde e-mail, fax en sms-berichten.

Fax en sms

Iedereen was het ermee eens dat verzending van ongevraagde faxberichten en sms’jes alleen is toegestaan als de ontvanger vooraf toestemming geeft. Voor faxen en sms gaat dus de opt-in regeling gelden.

E-mail

Voor e-mail wil de meerderheid dat lidstaten zelf bepalen wordt of ze voor een opt-in of opt-out systeem kiezen. Bij het door GroenLinks ongewenste opt-out systeem krijgt de ontvanger ongevraagde e-mail, en kan hij zich achteraf afmelden voor deze reclameboodschappen. Buitenweg: “Dit werkt niet, want reclame kan rustig onder een nieuw adres opnieuw verzonden worden. Bovendien kost het afmelden ook weer tijd.”

De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, vindt dit onaanvaardbaar. Buitenweg: “We hebben daarom tegen het hele voorstel gestemd. In mei, wanneer de stemming in de volledige, plenaire vergadering plaatsvindt, zullen we voorstellen e-mail ook verplicht onder het opt-in systeem te brengen.”

Behandeling in de plenaire zitting is verschoven naar: woensdag 29 mei 2002