Toen de omstreden europarlementariër en Franse presidentkandidaat Le Pen gisteren, 24 april, twee minuten het woord voerde in het Midden-Oosten debat, hielden zijn collegae massaal een bordje ‘non’ omhoog. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt deze uitingen van verzet een goede zaak en woonde een demonstratie tegen Le Pen bij. Minder te spreken was zij over de verstoring van Le Pens persconferentie.

Slachtofferrol

Deze persconferentie vind uiteindelijk niet plaats. De doorgang van Le Pen naar de zaal waar de persconferentie gegeven zou worden, werd versperd door ‘muur van schaamte’. Ook hielden parlementariërs, medewerkers en bezoekers in de perszaal de stoelen van journalisten bezet.

Een slechte zaak vindt Buitenweg. “Door hem het spreekrecht te ontnemen, geef je hem de mogelijkheid slachtoffer te zijn. En wel slachtoffer van ondemocratisch gedrag. Daarmee ontneem je jezelf de kans hem inhoudelijk te bekritiseren, terwijl dat zijn zwakke punt is.” Buitenweg betwijfelt overigens of Le Pen werkelijk de perszaal niet in kon komen. Buitenweg: “Ik denk dat dit soort incidenten Le Pen juist erg goed uitkomt. Veel theater en geen inhoud. Daartoe moet je hem de kans niet geven.”

Extreemrechts versus populisme

Deze week discussieerden de Groenen/EVA-fractie over de oorzaken en gevolgen van de verkiezing in Frankrijk. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk wees op het verschil tussen extreemrechts en populisme. Hij bevestigt dat Front National een rechts-extremistische partij is, maar de stemmers mogen niet en block als fascisten of racisten worden weggezet.

Tijdens de demonstratie zei Daniel Cohn-Bendit namens de Groenen/EVA-fractie dat het criminaliseren van stemmers voorkomen moet worden. Cohn-Bendit. “Zowel de socialisten als de Groenen zijn verplicht met antwoorden te komen en alternatieven helder te maken om problemen het hoofd te bieden.”