Vandaag stemde het Europees Parlement in met de invoering handel in CO2-emissierechten. Daardoor worden bedrijven aangemoedigd te investeren in de reductie van CO2-uitstoot. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is verheugd: “De handel in CO2-emissierechten vermindert de uitstoot van CO2 en stimuleert duurzame energie.”

Ruim vijfduizend grootgebruikers in Europa, meest industriële bedrijven, vallen onder deze regeling die in 2005 moet ingaan. Deze vijfduizend bedrijven zijn verantwoordelijk voor 45% van de CO2-uitstoot in Europa.

Energiebesparing

De Roo, vicevoorzitter van de milieucommissie, verwacht dat de emissiehandel helpt om energiebesparing weer op de politieke agenda te krijgen en tot een maatschappelijk thema te maken. "Ook voor de verwezenlijking van de EU-doelstelling van 22 procent groene stroom in 2010 is emissiehandel onontbeerlijk."

Realistisch

Een eerder plan tot Europese CO2-heffing - ook wel ecotaks genoemd - leed de afgelopen jaren steeds schipbreuk, doordat voor EU-belastingmaatregelen unanimiteit in de ministerraad vereist is. Ook eurocommissaris Bolkestein draagt verantwoordelijkheid voor het falen van een Europese ecotaks: hij weigerde het initiatief te steunen tot de vorming van een kopgroep van EU-landen die de heffing op fossiele brandstoffen en atoomstroom gezamenlijk zouden kunnen invoeren. Het voorstel tot het opzetten van een systeem van handel in CO2-emissierechten kan echter met gekwalificeerde meerderheid in de ministerraad worden aangenomen. De Roo: “Daarom is dit plan politiek veel realistischer. Bovendien zijn de grootverbruikers bij de CO2-emissiehandel verplicht deel te nemen, bij de ecotaks bleven zij buiten schot.”

Kyoto

Door de instemming van het Europees Parlement donderdag 10 oktober met de handel in CO2-emissierechten wordt een concrete invulling gegeven aan de doelstellingen van het Kyoto-protocol. In het beroemde Kyoto Protocol van 1997 is afgesproken dat de industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen in 2010 met een afgesproken percentage terugbrengen ten opzichte van hun uitstoot in 1990. De EU heeft dit protocol ondertekend, Nederland heeft beloofd de uitstoot van C02-gassen met 6 procent terug te dringen. De Roo: "Na de jarenlange discussie van de afgelopen jaren is het goed dat er nu concrete, doeltreffende maatregelen zijn afgesproken om de doelen ook daadwerkelijk te bereiken.”

Verplichte deelname

Een grote meerderheid van de socialistische en een minderheid van de christen-democratische afgevaardigden in de milieucommissie van het Europees Parlement verzette zich tegen het verplichte karakter van de wet. De Roo is ervan overtuigd dat dit helaas noodzakelijk is om het systeem te laten werken. “Bij vrijwillige deelname zullen er wel verkopers, maar geen kopers van CO2-rechten zijn.” Een meerderheid van de europarlementariërs bleek vandaag voorstander van een verplicht systeem te zijn.