Alle cosmetica in Europa dierpoefvrij. Dat was de inzet van het Europees Parlement bij de onderhandelingen met de 15 lidstaten woensdagavond 6 november. Na lang onderhandelen was er om 4 uur 's nachts - overeenstemming dat dierproeven voor de ontwikkeling van nieuwe 'ijdelheids-producten' als shampoo, nagellak en nachtcrème verboden wordt.

GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is blij: "Jaarlijks vinden meer dan 40.000 dierproeven plaats, dat zijn er 40.000 teveel. Een totaalverbod vergroot de druk op innovatie en ontwikkeling van alternatieve testmethoden door de cosmetica-industrie. Bovendien bewijst de Body Shop reeds 25 jaar dat het mogelijk is cosmetische producten zonder dierproeven te ontwikkelen."

Lobby cosmetica-industrie
De lobby van de cosmetica-industrie om te voorkomen dat er Europese wetgeving komt, die dierproeven voor de cosmetica verbied, was groot. Frankrijk was, gezien de belangen van cosmeticaproducent L'Oréal, één van de dwarsliggers. De Roo: “Nadat het Europees Parlement begin juni de rijen gesloten had, probeerde de cosmetica-lobby bij de lidstaten een poot aan de grond te krijgen. Naast L'oréal heeft ook het Amerikaanse bedrijf Procter&Gamble, de producent van shampoos als Head&Shoulders en Pantene en de cosmetica-lijn MaxFactor, keihard gelobbyd. Gelukkig uiteindelijk zonder succes.

Vrijhandel
Engeland is bang voor een nieuw conflict met de Verenigde Staten en verschuilt zich achter de vrijhandelsclausule van de WTO, de World Trade Organisation. De Roo: "Het op de Europese markt brengen van nieuwe cosmeticaproducten die, waar ook ter wereld, op dieren zijn getest terwijl er erkende alternatieve testmethoden voor zijn, is vanaf 2009 verboden. Aangezien er geen onderscheid voor cosmetica van binnen of buiten de EU wordt gemaakt, is er geen sprake van bescherming of discriminatie. Het WTO-argument is dan ook een non-argument."

Overeenkomst
Overeengekomen is dat het dierproeven, waar reeds erkende alternatieve testmethoden voor bestaan, vanaf 2009 verboden is. Goede erkende alternatieven zijn er inmiddels bijvoorbeeld reeds voor testen op oog- en huidirritatie. Daar waar nog geen erkende alternatieven voor zijn, zijn dierproeven nog mogelijk tot 2013. Andere, kleinere punten, moeten deze maand nog uitonderhandeld worden. De Roo: "In 2013, vijfendertig jaar na de start van de Body Shop, is er dan eindelijk een totaalverbod van dierproeven op nieuwe cosmeticaproducten in Europa. Beter laat dan nooit."