De Nederlandse uitzendkracht heeft het niet slecht. Loon en sociale zekerheid zijn redelijk tot goed. In Engeland krijgt de uitzendkracht echter slecht betaald en vormt hij een bedreiging voor vaste, duurdere werknemers. Duitsland durft het fenomeen uitzendwerk nog nauwelijks aan, wat de arbeidsmarkt weer heel inflexibel maakt. Het Europees Parlement stemde vandaag voor flexibiliteit en zekerheid.

In Nederland is het al heel gewoon; een ‘uitzendbaantje’. De uitzendkracht krijgt in Nederland niet onderbetaald en ook de sociale lasten worden, gedurende de aanstelling, betaald. Hierdoor vullen de ‘gewone’ werknemer en de uitzendkracht elkaar aan in plaats dat ze elkaar beconcurreren. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman: “Flexibiliteit is de olie van de moderne arbeidsmarkt, uitzendwerk is daar een belangrijke schakel in. De Duitse economie heeft momenteel grote behoefte aan meer arbeidsmarktflexibiliteit. De vakbonden zijn traditioneel argwanend over uitzendwerk. Met de juiste combinatie van flexibiliteit en zekerheid kan uitzendwerk acceptabel gemaakt worden. Een grote stap in de goede richting is vandaag door het Europees Parlement genomen.”

Europese bescherming uitzendkracht
Uit onderzoek blijkt dat in Oostenrijk uitzendwerkers zo’n 30% minder verdienen dan hun 'vaste' collega's op de werkvloer. De marginale groep Duitse uitzendkrachten verdient zo’n 20 tot 40% minder dan hun collega’s met een vast contract. Bouwman, voorzitter van de sociale commissie, pleitte voor Europese wetgeving die de uitzendkracht beschermt tegen uitbuiting. “Voorkomen moet worden dat mensen met een tijdelijk contract uitgespeeld worden tegen mensen met een vast contract. Daarom zijn Europese minimumafspraken voor uitzendkrachten noodzakelijk om een race to the buttom te voorkomen.”

Gelijke betaling
In eerste instantie was het de bedoeling dat de Europese werknemers- en werkgeversorganisaties met een gezamenlijk voorstel zouden komen. “Nadat die elkaar de tent uit vochten, kwam het probleem terug bij de Europese Commissie die toen met het huidige voorstel kwam”, aldus Bouwman. Het voorstel, waar het Europees Parlement donderdag 21 november over stemde, stelt dat degene met een tijdelijk contract, zo ook uitzendkrachten, gelijke betalingen en rechten (vakantiedagen, gezondheid en veiligheid op het werk en kinderopvang) krijgen als vergelijkbare werknemers met wie ze op de werkvloer staan. Ook mogen uitzendkrachten niet worden gebruikt om stakende werknemers te vervangen.

VNO
De Nederlandse werkgeversorganisatie VNO probeerde via haar Europese koepelorganisatie het Europese voorstel, dat een redelijke afspiegeling is van de huidige Nederlandse praktijk, om zeep te helpen. Op die manier wil zij de positie van de uitzendkracht afzwakken. Bouwman: “Het is goed om te weten waar VNO staat, erg charmant is het niet. Gepaste argwaan lijkt me dan ook op zijn plaats.”