Een ware berg aan oude scheerapparaten, mobieltjes, computers en wasmachines produceert Europa jaarlijks. Zes miljoen ton elektrisch en elektronisch afval in 1998, met een jaarlijkse groei van 3 tot 5%. Vandaag stemde het Europees Parlement in met een Europees systeem van hergebruik en recyclage dat groene innovatie bevordert. Het Nederlands systeem van verwijderingsbijdragen gaat op de helling.

GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is er in geslaagd het Nederlandse systeem van verwijderingsbijdragen voor koelkasten, magnetrons, tv's, elektrische heggenscharen en wat diens meer zij, af te schaffen. De Roo: "Dat is goed nieuws om drie redenen. Ten eerste wordt het voor de consument goedkoper. Ten tweede zijn de winkeliers van een hoop administratieve rompslomp af. Ten derde is het systeem milieuvriendelijker. De verantwoordelijkheid van de elektrische en elektronische apparaten, ook na ‘overlijden’ komt bij de producenten te liggen. Alleen zij kunnen de apparaten milieuvriendelijker en recyclevriendelijker maken. Dit systeem is dan ook beter voor het milieu dan de verwijderingsbijdrage die geen enkele innovatiedruk geeft."

Verwijderingsbijdrage afgeschaft
Zeer waarschijnlijk wordt al per 1 januari 2006, dus over drie jaar, het Nederlandse systeem van de verwijderingsbijdrage afgeschaft. Vanaf dan hoeft de consument die bijdrage, van zo’n 5 euro voor een TV tot 17 euro voor een wasmachine, niet langer te betalen. Oude elektrische of elektronische apparaten kunnen gratis ingeleverd worden bij gemeentelijke depots of een winkels. Dus geen scheerapparaten, magnetrons, televisies, mobiele telefoons en computers meer in de grijze afvalzak. Vervolgens zijn Philips en andere multinationals individueel verantwoordelijk, ook financieel, voor de verwijdering en recycling van ‘hun’ afgedankte elektrische en elektronische apparaten. De Roo: “Door deze individuele financiële verantwoordelijkheid worden Philips, Nokia, Sony en anderen gestimuleerd na te denken over het tweede leven van hun elektrische of elektronische apparaten. Dat stimuleert innovatie.”

Giftige stoffen
Vanaf juli 2006 wordt ook het gebruik van een aantal gevaarlijke stoffen als lood, cadmium, kwik en zeswaardig chroom in de apparaten verboden. De Roo: “Als Philips, Braun of Miele, maar ook de importeur van Chinese producten gif in de apparatuur stopt, dan worden ze zelf verantwoordelijk voor om het op eigen kosten er weer uit te halen van deze giftige stoffen. Dat is 100 % producentenverantwoordelijkheid. Bij de Europese verpakkingswetgeving in 1994 stond GroenLinks nog alleen met dit idee. Bij de Europese wet auto-recyclingwet van 2001 is dit principe op hoofdlijnen doorgezet. Bij de elektrische en elektronische apparatuur is dat voor 100 % doorgezet."