De ‘turbozalm’ wordt ie genoemd. Een genetische gemanipuleerde zalm die enorm en snel groeit. Vandaag nam het Europees Parlement voor het eerst initiatief tot regelgeving omtrent het kweken van vis. De ‘gen-vis’ moet worden verboden bij gevaar voor mens of milieu, zo is besloten. Een eerste stap in de goede richting, maar GroenLinks wil meer om een bio-visindustrie te voorkomen.

Een nieuwe ontwikkeling in de visindustrie is het genetisch manipuleren van vis. Er zijn nu al meer dan tien gemanipuleerde vissoorten, die veel harder groeien dan gewone vissen.

Turbozalm
De gemanipuleerde zalm - waarbij het groeihormoon twaalf maanden per jaar werkt in plaats van twee – is één van de populairste. Vandaag sprak het Europees Parlement zich uit voor het verbieden van het kweken van deze turbozalm en andere genetisch gemanipuleerde vis in Europa. “Een goede zaak”, vindt De Roo. “Als zo’n gemanipuleerde zalm uit de kwekerij ontsnapt verdringt de gewone zalm. In Canada is dat al op grote schaal gebeurd en legt de wilde zalm het loodje.”

Aanscherping
De Roo wilde het voorstel tot een verbod op kweken van gen-vissen middels een amendement aanscherpen. Dat amendement heeft het helaas niet gehaald. Aangenomen is dat gen-vis verboden is tenzij ‘kon worden aangetoond dat deze vis geen gevaar oplevert voor de consument of het milieu’. De Roo wilde deze zin schrappen. ”Tweederde van al het water van de wereld staat in directe verbinding. Kortom als er eenmaal genetisch gemanipuleerde vis ontsnapt is dan is er geen houden meer aan. Die toevoeging zorgt dus voor onduidelijkheid, daarom moest ie eruit. Helaas was slecht een minderheid van het Europees Parlement het daar mee eens.”

Strenge regels nodig
Tot vandaag waren er geen Europese regels voor het kweken van vis. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo pleit voor strenge regels voor de aquacultuur, zoals inperken van het gebruik van chemicaliën en geneesmiddelen, die gebruikt worden om het water en de vis ‘vers’ te houden, en minimale leefruimte van de vissen. “Ook dienen gekweekte vis op een humane manier gedood te worden, daar is helaas nog nauwelijks politieke aandacht voor.” Strenge regels zijn volgend De Roo broodnodig om wantoestanden in de gekweekte viscultuur te voorkomen. In Europa is nu al veel meer gekweekte, dan wilde zalm. Door de overbevissing wordt steeds minder wilde vis gevangen. De Roo: “Naast een bio-industrie voor dieren dreigt er een bio-industrie voor vissen te komen, dat moet voorkomen worden want we weten welke schadelijke gevolgen de bio-industrie voor mens en dier heeft.”

Visvangst
Een aanverwant onderwerp is de overbevissing. Die moet grondig teruggedrongen worden vindt GroenLinks. De Roo: “Dat we met zijn allen teveel vis vangen begint nu zelfs tot de 15 visserij ministers van de EU door te dringen. De kabeljauwvangst wordt dit jaar met bijna de helft teruggedrongen. Of dat genoeg is, is de vraag.” Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) en Greenpeace is dit niet genoeg. Zij zijn bang dat de overbevissing in de Europese wateren al tever is gegaan. “Als we niet grondig inbinden met de vangst zit er straks geen kabeljauw meer in de Noordzee. Bij de kust van New Foundland, Canada is het tien jaar geleden ook mis gegaan. Daar is de kabeljauw toen uitgestorven en nu, 10 jaar later, is ie nog steeds niet teruggekomen. Dat kunnen we hier voorkomen, maar dat moeten we wel drastische visbeperkingen instellen.”