Op basis van het rapport van de VN-wapeninspecteurs is militaire actie tegen Irak niet te rechtvaardigen. Dat is het standpunt van het Europees Parlement, zo bleek vandaag, donderdag 30 januari, bij de stemming over de situatie in Irak.

Na een uitgebreid debat woensdag nam het Europees Parlement, donderdag 30 januari een resolutie over de situatie in Irak aan. Voorafgaand aan de stemming hielden veel europarlementariërs affiches omhoog met teksten als ‘old europa: yes, war:no’ en ‘no war for oil’.

Christen-democraten
“Helaas heeft de christen-democratische fractie, de grootste fractie, tegen de resolutie gestemd. Zij wilden een militaire actie tegen Irak op dit moment niet uitsluiten. Een meerderheid van het Parlement dacht daar gelukkig anders over. Die keurt een oorlog tegen Irak op dit moment af”, aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Het Europees Parlement riep de Europese leiders ook op om tot een gezamenlijk standpunt te komen, zodat Europa duidelijk naar buiten kan treden. “Het Frans-Duitse standpunt is daarbij een heldere koers.”

Eurodelegatie
Begin volgende week gaat een delegatie van europarlementariërs, waaronder Lagendijk, naar New York waar zij onder andere spreken met Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs, John Richardson, EU-ambassadeur bij de VN, en Koffi Annan, secretaris-generaal van de VN. “Doel van deze reis is tweeledig. Allereerst zijn er gesprekken met de verschillende Europese ambassadeurs van de Veiligheidsraad. We zullen proberen de Europese vertegenwoordigers op één lijn te krijgen. Daarnaast is het Europees Parlement van plan om een delegatie naar Irak te sturen. Bij gesprekken met Koffi Annan en de wapeninspecteurs moet blijken in hoeverre dit iets kan toevoegen aan de druk op Irak voor meer openheid en het voorkomen van een oorlog.”