GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk ziet, ondanks alle verschillen in Europa, nog steeds kansen om Irak op vreedzame wijze te ontwapenen. “Niet de Franse, Duitse of Belgische regering is geïsoleerd, maar het zijn Blair, Aznar en Berlusconi die het contact met de Europese werkelijkheid zijn kwijtgeraakt”, stelde Lagendijk tijdens het debat in het Europees Parlement.

Aanstaande maandag komen de vijftien EU-regeringsleiders in Brussel bijeen in een laatste poging tot een gezamenlijk standpunt te komen over de crisis met Irak. Woensdag 12 februari besprak het Europees Parlement de kwestie. Lagendijk deed tijdens het debat een dringend beroep op de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië om te kiezen voor een vreedzame ontwapening van Irak en zich niet langer als “slaafse vazallen van de Verenigde Staten” te gedragen.

Geen oorlog
Uit opiniepeilingen in alle Europese landen blijkt dat de Europese bevolking op dit moment geen oorlog met Irak wil. De vreedzame middelen zijn nog niet uitgeput, denken zij. Lagendijk: “De overgrote meerderheid van de Europese bevolking zegt: geen oorlog. Ik hoop dan ook van harte dat komende maandag die stem van de overgrote meerderheid van de Europese bevolking doorklinkt in het hoofd en het hart van de Europese regeringsleiders.”

Hier de integrale bijdrage van Joost Lagendijk aan het debat over de Irak-crisis in het Europees Parlement, woensdag 12 februari 2003

Voorzitter, ik was vorige week met een delegatie van dit Parlement in New York en daar hadden we, moet ik zeggen, indrukwekkende gesprekken met de heer Blix en de heer Kofi Annan maar we waren als delegatie ook getuige van een beschamende vertoning waarbij vier ambassadeurs van de EU-landen die lid zijn van de Veiligheidraad geen enkele moeite deden om hun onderlinge verschillen te verbergen. Dat was beschamend maar is het ook onvermijdelijk? Daarover bestaat geen duidelijkheid.

Ik weet dat het buitengewoon lastig zal zijn om komende maandag tot overeenstemming te komen op de Top van de Europese leiders maar ik weiger te accepteren dat dit onvermijdelijk zou zijn. Er zijn de Franse voorstellen die het aantal en de slagkracht van de inspecteurs willen verhogen. Er is waarschijnlijk aanstaande vrijdag een gematigd positief rapport van de heer Blix en de heer El Baradei om hetzelfde te doen. Ik wil dan ook een dringend beroep doen op de regeringen van Groot-Brittannië, Spanje en Italië om zich niet langer te gedragen als slaafse vazallen van de Verenigde Staten en om nu eindelijk echt de kansen te grijpen die er nog wel degelijk zijn om Irak op vreedzame wijze te ontwapenen.

Ik doe een oproep aan diezelfde regeringen om hun rug niet naar Europa toe te keren. Het is al door veel collega's gezegd hier vanmiddag: alle opiniepeilingen in alle Europese landen wijzen op één ding namelijk dat niet de Franse regering, niet de Duitse regering en niet de Belgische regering geïsoleerd zijn geraakt maar dat het Blair, Aznar en Berlusconi zijn die het contact met de Europese werkelijkheid zijn kwijtgeraakt.

Aan de eurosceptici in dit Parlement, maar ook aan de Verenigde Staten die blij zijn met deze verdeeldheid onder de Europese lidstaten en die daarin het bewijs zien dat het waarschijnlijk nooit wat zal worden met één Europese gezamenlijke politiek, zou ik dit wil zeggen: het is een Europese instelling, dit Parlement, dat in zijn uitspraak in zijn laatste resolutie stem heeft gegeven aan de overgrote meerderheid van de Europese bevolking en die stem zegt: geen oorlog. Ik hoop dan ook van harte dat komende maandag die stem van de overgrote meerderheid van de Europese bevolking doorklinkt in het hoofd en het hart ook van de Europese regeringsleiders.