De EU-regeringsleiders kwamen maandagavond 17 februari tot overeenstemming over de aanpak van de Irak-crisis. “Het is goed dat er eindelijk een gemeenschappelijk standpunt is. Verdeeldheid speelt de Verenigde Staten in de kaart om los van de internationale gemeenschap te handelen”, aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

De buitenlandcommissie van het Europees Parlement, waar Lagendijk lid van is, discussieerde 18 februari over de uitkomst van die bijeenkomst van de Europese Raad. De europarlementariërs waren positief over het bereiken van een gemeenschappelijk Europees standpunt in de Irak-crisis.

Geen deadline
Tot geruststelling van Lagendijk zijn twee belangrijke Britse punten niet in het gemeenschappelijke standpunt opgenomen. “Er staat geen deadline voor de wapeninspecteurs in en er wordt niet gerept over een snelle aanname van een nieuwe resolutie door de Veiligheidsraad. Daardoor krijgen de wapeninspecteurs de kans hun werk op een goede manier uit te voeren.”

Demonstraties
De conclusies van de Europese Raad refereren expliciet aan de vredesdemonstraties die op zaterdag 15 februari in heel Europa, en daarbuiten, plaatsvonden. Lagendijk: “Het is inmiddels tot àlle regeringsleiders doorgedrongen dat miljoenen Europeanen geen heil zien in oorlog. Het is goed dat de massale tegenstand tegen oorlog erkend wordt.”

Onduidelijk
De uitkomst van de top borduurt voort op het Franse standpunt. Lagendijk: “De wapeninspecteurs krijgen meer kans, dat is positief. Maar onduidelijk is wat daarna gaat gebeuren. In afwijking van het Duitse standpunt en dat van de Groene fractie in het Europees Parlement wordt oorlog niet uitgesloten.”