De meerderheid van de fractie Verenigd Europees Links, waaronder de SP, verhinderde een kritische uitspraak van het Europees Parlement over Irak. Zij stemden donderdag 27 maart tegen de resolutie, omdat deze niet ver genoeg zou gaan. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk: "Die dogmatische houding speelt voorstanders van de oorlog in de kaart."

Ook Lagendijk had - als hij het alleenrecht over de inhoud zou hebben gehad - scherpere bewoordingen gebruikt voor de resolutie. Lagendijk: "Maar dat is een slechte reden om een heldere, kritische uitspraak van het Europees Parlement te verhinderen. De linkssocialistische fractie heeft een dogmatische houding aangenomen die de voorstanders van oorlog, christen-democraten en de VVD, alleen maar in de kaart speelt."

De ontwerpresolutie van de Groenen, Socialisten en Liberalen bevatte een groot aantal zeer kritische passages over de Anglo-Amerikaanse expeditie in Irak. Er werd diepe teleurstelling over het uitbreken van de oorlog uitgesproken en er werd in geconstateerd dat de rechtmatigheid van de oorlog ontbreekt. De resolutie eiste onmiddellijke terugkeer van de VN-organisaties en noemde de Verenigde Naties de aangewezen instelling voor de wederopbouw. "Met de tegenstem van Verenigd Europees Links waar de SP toe behoort wordt de vredesbeweging en de Europese publieke opinie - die tegen de oorlog in Irak is - een slechte dienst bewezen."