Tot groot ongenoegen van veel europarlementariërs vergadert het Europees Parlement op twee plekken: Brussel en Straatsburg. "Deze bizarre situatie kost al té lang téveel geld”, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. De meerderheid van het Europees Parlement sprak zich dinsdag 8 april uit voor één vergaderplek en zelfbeslissingsrecht over de 'zetelkwestie'.

Kwijting
Dinsdag 8 april stemde het Europees Parlement over ‘de kwijting’, de uitvoering van de begroting, van 2001. De Belgische groene europarlementariër Bart Staes pleitte namens de groene fractie voor één locatie als vergaderplek. Ook Buitenweg pleit daar als actief lid van de hervormingsclub Campaign for Parliament Reform al jaren voor. “De huidige situatie met twee vergadergebouwen, zo’n 450 kilometer van elkaar verwijderd, is enorm inefficiënt. Alleen al het heen en weer reizen kost jaarlijks 3,9 miljoen euro en levert niets op", aldus Buitenweg.

Europese Conventie
Staes wil dat de Europese Conventie – die de nieuwe EU-grondwet voorbereidt - van deze kosten op de hoogte wordt gesteld en riep de Conventie op te debatteren over de wenselijkheid van één vergaderlocatie voor het Europees Parlement. De meerderheid van de europarlementariërs steunden zijn voorstel. “De bal ligt nu bij de Conventie om eindelijk van de onnodige tijd- en geldverspilling af te komen”, aldus Buitenweg.

Zeggenschap
Momenteel beslist de Europese Raad, de regeringsleiders van de lidstaten, over ‘de zetelkwestie’ van het Europees Parlement. Het Europees Parlement spoort echter de Conventie aan om artikel 289 van het huidige EU-verdrag aan te passen. Hierdoor kan het Europees Parlement zelf beslissen waar ze vergadert. Buitenweg: “Het is natuurlijk bizar dat het Europees Parlement niet zelf over haar vergaderplek beslist. Nu liggen met name de Duitse en de Franse regeringen dwars. Het geldverslindende rondreizend circus tast de legitimiteit van het Europees Parlement aan en wellicht vindt de Europese Raad dat wel prettig.”

Brussel
Buitenweg verkiest, om meerdere redenen, Brussel boven Straatsburg als vergaderplek. Buitenweg: "Ook de politieke schade van twee vergaderplekken is enorm. Het is moeilijker de Europese Commissie ter verantwoording te roepen als die zich in een ander land bevindt. Ook journalisten blijven vaak in de Belgische hoofdstad omdat ze - naast het europarlement - ook van andere instellingen als de NAVO verslag doen."