De meeste EU-landen zien het gebruik van cannabis - in wetgeving of praktijk - door de vingers. Nederland is geen koploper meer. Steun voor zero tolerance neemt af. Nederland moet een internationale coalitie voor legalisering van softdrugs smeden nu het ijzer heet is, bepleit GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg maandag 28 april in De Volkskrant.

het hele artikelEen paar voorbeelden van decriminaliseren van softdrugs:
- In België wordt binnenkort een wet van kracht waardoor het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik niet langer vervolgd zal worden.
- Luxemburg pakt sinds april 2001 alleen nog problematisch cannabisgebruik aan.
- Portugal heeft aankoop en bezit voor persoonlijk gebruik van alle drugs uit het strafrecht gehaald.
- Het Verenigd Koninkrijk besloot onlangs om cannabis in een lichtere klasse van de opiumwet in te delen. Ook in landen buiten de EU staat het decriminaliseren van softdrugs op de politieke agenda.
- Het Zwitserse parlement stemt later dit voorjaar over een wetsvoorstel om het gebruik van cannabis te decriminaliseren.
- En de Canadese minister van Justitie kondigde eind vorig jaar aan dat het tijd wordt om het bezit van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik uit het wetboek van strafrecht te halen.

Klik hier voor het hele artikel van maandag 28 april in De Volkskrant.