Een delegatie van het Europees Parlement, onder leiding van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, bezocht afgelopen week een zitting van het heropende proces tegen Leyla Zana in Turkije. De teleurstelling over het verloop van het proces bij de parlementariërs is groot, zo bleek bij hun terugkomst uit Ankara.

"Wat we gezien hebben is een kopie van het vorige proces, terwijl deze heropening nu juist een kans is voor Turkije om te laten zien dat zij het serieus meent met politieke hervormingen. Ik ben erg teleurgesteld," aldus Joost Lagendijk bij terugkomst. "Een kopie van een oneerlijk proces blijft een oneerlijk proces."

Bezorgd
Lagendijk is bezorgd over herhalingen van procedures uit het vorige proces. Lagendijk: "Het proces is een testcase voor de hervormingszin van de Turkse regering. Ons bezoek afgelopen week aan de rechtszaak zelf stemt ons helaas niet erg optimistisch."

Zana
Samen met drie collega's is de Koerdische politica Leyla Zana in een eerder proces in 1994 veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor samenwerking met de gewapende Koerdische rebellen in Zuid-Oost Turkije. Dit gebeurde tegen de achtergrond van hoog opgelopen spanningen tussen Ankara en de Koerdische minderheid, inclusief gewelddadige confrontaties tussen regeringstroepen en de PKK.

Europese Hof
In 2001 oordeelde het Europese Hof voor Mensenrechten dat het proces oneerlijk was geweest. Recente hervormingen, doorgevoerd met het oog op onderhandelingen over een toekomstig Turks EU-lidmaatschap, maakten heropening van het proces mogelijk. De heropening schept hoge verwachtingen bij mensenrechtenorganisaties, die al jaren strijden voor een rechtvaardig proces.