Woensdag 7 mei kwam de Europese Commissie eindelijk met een tussenvoorstel voor alle chemische stoffen. Hoewel er goede aspecten zitten in het voorstel vindt GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo dat veel teveel is toegegeven aan de chemische industrie ten koste van volksgezondheid en milieu.

Testen
Het testen van chemische stoffen geldt nu alleen voor nieuwe stoffen. Dat betekent dat zo’n negentig procent van alle chemische stoffen ongetest en ongeclassificeerd op de markt is. Met alle nadelige gevolgen voor mens en milieu van dien. Daarom pleit De Roo, die vice-voorzitter van de milieucommissie is, al jaren voor heldere Europese wetgeving voor alle chemische stoffen.

Onaanvaardbaar
Hoewel er veel goede zaken in het voorstel staan, staat er ook in dat bedrijven gevaarlijke chemische stoffen mogen blijven gebruiken als het sociaal-economische voordeel groter is dan het milieu-nadeel. De Roo vindt dat onaanvaardbaar en onbegrijpelijk. De Roo: “Door zoiets in een EU-wet te zetten komt er eindeloze strijd over elk gevaarlijke stof afzonderlijk.” Daarnaast zijn er zo veel uitzonderingen voor allerlei soorten stoffen en toepassingen dat het voorstel een gatenkaas dreigt te worden.

Uitfaseren
Gevaarlijke chemische stoffen - zeker als ze accumuleren in de natuur - moeten uitgefaseerd worden en vervangen worden door minder schadelijke alternatieven, vindt De Roo. “Als wetenschappelijk is aangetoond dat bepaalde chemische stoffen schadelijk zijn, moeten die van de markt verdwijnen. Over de termijn valt te praten, maar er moet een heldere en harde uitfaseringstermijn op papier komen. Bij echte onmisbaarheid van een stof bij een bepaald proces dient de industrie de stof in een 100 procent gesloten systeem te hanteren.”

Europees Parlement
De Roo gaat amendementen op het voorstel van de Europese Commissie indienen die recht doen aan bescherming van volksgezondheid en milieu. “Ik ga hard inzetten op uitfasering en het verplichten van testen voor alle chemische stoffen. Het overtuigen van de christen-democratische collegae in het Europees Parlement zal het moeilijkst worden, want die hebben de neiging de industrielijn te volgen.”

Het definitieve voorstel komt waarschijnlijk voor de zomer. Dan zal het Europees Parlement hier over stemmen.