Bij de aanmelding van nieuwe habitatgebieden verzuimde de Nederlandse overheid de Kapittelduinen bij Hoek van Holland aan te melden. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vindt dat ook de Kapittelduinen natuurbescherming verdient en vroeg de Europese Commissie om opheldering.

de vraagVrijwel alle andere duinen zijn voorgesteld om als habitatgebied te worden aangewezen, waardoor ze een beschermde status hebben. De Roo vindt de uitzonderingspositie van de Zuid-Hollandse Kapittelduinen een vreemde zaak. De Roo: "Bovendien moeten we zorgen dat de kleine stukjes beschermde stukjes met elkaar verbonden worden via verbindingszones. Hierdoor kunnen deze kleine postzegeltjes aan natuurgebeid toch een substantiële bijdrage leveren aan natuurbescherming."

Ook de Stichting het Zuid-Hollands Landschap heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij dringend verzocht de duinenrij langs de Nederlandse kust integraal aan te merken als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De Roo vroeg de Europese Commissie om opheldering over de positie van dit stuk duingebied langs de Nederlandse kust.

Schriftelijke parlementaire vraag:
Betreft: Kapittelduinen en de habitatrichtlijn
Datum: 7 mei 2003
Indiener(s): Alexander de Roo
Tekst:

Bij de aanmelding van (nieuwe) Habitatgebieden heeft de Nederlandse overheid verzuimd de Kapittelduinen te kwalificeren als Habitatrichtlijngebied. De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft in haar rapport Kwalificatie van de Kapittelduinen als Habitatrichtlijngebied het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij dringend verzocht de duinenrij langs de Nederlandse kust als integraal gebied aan te merken als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Vrijwel alle andere duinen zijn wel voorgesteld. Deze uitzondering wekt bevreemding.

Is de Europese Commissie met mij van mening dat de Kapittelduinen dient te worden opgenomen in de vernieuwde lijst van Habitatrichtlijngebieden?