De Balkan groeit steeds dichter naar Europa toe. "We moeten op zoek naar een op maat gesneden model om de economische en sociale problemen aan te pakken, en de landen voor te bereiden op een toekomstig EU-lidmaatschap," aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk woensdag 21 mei op een conferentie over Zuidoost-Europa in Brussel.

Omslag
Het stabiliteitspact stond centraal op de conferentie Een nieuw beleid van de Europese Unie voor Zuidoost-Europa: Een vernieuwd stabilisatie- en associatieproces en toetredingsperspectieven. De titel van de conferentie maakt duidelijk dat een omslag in de Europese Balkanpolitiek nodig is. Leden van het parlement van de OVSE, het parlement van de Raad van Europa en het Europees Parlement wisselden van gedachten over die omslag.

Amerikaanse druk
Diverse conferentieleden spraken hun bezorgdheid uit over de Amerikaanse druk op de Balkanstaten. De Verenigde Staten willen voorkomen dat de Balkanstaten meewerken aan eventuele uitlevering van Amerikanen aan het Internationale Strafhof.

Felle bijdrage
Lagendijk deelt die bezorgdheid en werd positief verrast door de felle bijdrage van de Oostenrijkse voorzitter van de delegatie van de Raad van Europa, Peter Schieder. "Dat de landen in de Balkan wijken onder Amerikaanse druk is niet omdat ze inhalig zijn, maar omdat ze in nood zitten. Als Europa serieus wil dat ze op den duur toe treden tot de EU, zal extra inzet nodig zijn, ook financieel”, aldus de Oostenrijker.

bijdrage Joost Lagendijk (rapporteur vanuit het Europees Parlement voor het Stabiliteitspact), tijdens de conferentie op 21 mei 2003 (Engels)