Onlangs zijn diverse Nederlandse clubs in het beroepsvoetbal door gemeenten financieel gesteund om hen zo van dreigend faillissement te redden. Ook in andere EU-lidstaten komen dergelijke praktijken voor. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vraagt de Europese Commissie helderheid te geven over de Europese mededingingsregels.

de vraagFinanciële steunverlening van overheden aan het beroepsvoetbal leidt volgens Lagendijk tot concurrentievervalsing. Bovendien is het niet erg bevorderlijk voor een echt sportieve competitie. "Lokale politici staan onder zware druk van clubs en supporters, omdat de Europese mededingingsregels onduidelijk zijn", aldus Lagendijk. Daarom stelde hij donderdag 22 mei vragen aan de Europese Commissie.

De Europese Commissie moet snel duidelijkheid verschaffen over wat volgens haar de afbakening is tussen de nationale en de Europese voetbalmarkt, vindt Lagendijk. Zij zou ook aan moeten geven wat volgens haar allemaal onder die markt valt. "Gelden de mededingingsregels alleen voor de spelersmarkt of zijn er volgens de Commissie ook andere elementen, die als een grensoverschrijdende markt kunnen worden beschouwd?"

Schriftelijke parlementaire vraag:
Betreft: Financiële steunverlening van overheden bij beroepsvoetbal
Datum: 22 mei 2003
Indiener(s): Joost Lagendijk
Tekst:
Is de Commissie het met vraagsteller eens dat er door financiële steunverlening (staatssteun) van overheden aan voetbalclubs sprake is van concurrentievervalsing op de Europese voetbalmarkt?

Hoe definieert de Europese Commissie de Europese voetbalmarkt, en hoe ziet zij deze afgebakend, dat wil zeggen, wat is de grens tussen de nationale voetbalmarkten en de Europese markt en acht de Commissie alleen de spelersmarkt van belang of heeft de voetbalmarkt meer voor mededinging relevante aspecten?

Is de Commissie bereid, gezien het feit dat momenteel in Nederland, maar ook in andere lidstaten, overheden voetbalclubs middels diverse constructies steunen gebruik makend van de onduidelijkheid die er bestaat over de toelaatbaarheid van de steun, zo spoedig mogelijk met een mededeling te komen die de nodige kaders stelt voor steun aan voetbalclubs, zodanig dat er een einde gemaakt wordt aan de huidige situatie van onduidelijkheid en concurrentievervalsing?