Maandag 2 juni besloten de vijftien EU-volksgezondheidsministers dat er geen experiment komt met reclame voor receptgeneesmiddelen. Het Europees Parlement keerde zich vorig jaar al tegen dit voorstel van de Europese Commissie. "Daarmee is geneesmiddelenreclame in Europa gelukkig van de baan", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

De Roo is blij met deze heldere uitspraak van de Europese Raad van ministers. Het voorstel van de industrie eurocommissaris Liikanen is daarmee naar de prullenbak verwezen. Het Europees Parlement stemde oktober vorig jaar in grote meerderheid tegen geneesmiddelenreclame.

De Roo verzette zich tegen de mogelijkheid voor reclame voor geneesmiddelen als AIDS en suikerziekte. Hij is opgelucht dat de belangen van de grote farmaceutische industrie niet geprevaleerd hebben boven gezondheidsbelangen. "In de VS zijn de tien geneesmiddelen waar het meeste reclame voor wordt gemaakt, ook de tien meest verkochte. Goed voor de portemonnee van de farmaceuten, maar niet goed voor de gezondheid. Europa heeft nu een heldere lijn getrokken. De geneesmiddelenreclame is van de baan."