Het Europees Parlement wil dat in de nieuwe Europese 'werkgelegenheidsrichtsnoeren' het accent ligt de werkloosheids aanpak. De aandacht voor de problemen van dit moment - een stagnerende economie en snel stijgende werkloosheid - verdienen meer aandacht vindt ook GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman.

In 1997 besloten de EU-regeringsleiders tot een gezamenlijke werkgelegenheidsstrategie met richtsnoeren voor de lidstaten. Jaarlijkse wordt dit proces geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Op de Lissabon-top in 2000 besloot de EU te streven naar volledige werkgelegenheid en een hoge arbeidsparticipatie op lange termijn.

Economisch tij gekeerd
Deze week besprak het Europees Parlement die 'werkgelegenheidsrichtsnoeren' en vulde ze aan. Zo moet het werkgelegenheidsbeleid meer aandacht krijgen in de lidstaten, moeten er meer concrete doelen worden gesteld en resultaten gemeten. Die aanvulling is hard nodig, want zowel de Europese Commissie en de Raad van Ministers blijven te veel hangen in de lange-termijn strategie van het Lissabon-proces, vindt Bouwman. “De Lissabon-strategie stamt uit de dagen van snelle economische groei: het streven naar werk voor iedereen, langer werkende ouderen, grotere participatie van kwetsbare groepen. Allemaal heel belangrijke thema's, maar nu het economisch tij keert, liggen de prioriteiten even anders."

Banen
De nadruk moet nu liggen op het voorkomen van massa-ontslagen en het snel weer aan het werk helpen van mensen die aan de kant gezet worden. De aandacht voor de problemen op korte termijn is te mager. Bouwman: “Op dit moment is de aanpak van jeugdwerkloosheid belangrijker dan het aan het werk krijgen van ouderen.”

Lange termijn
Op de langere termijn moet Europa werken aan de drie doelstellingen - volledige werkgelegenheid, kwalitatief hoogwaardig werk en armoedebestrijding. Het Europees Parlement wil een vierde doelstelling: gelijke behandeling. Op die manier moet gelijkheid - met name tussen mannen en vrouwen - weer een speerpunt in de uitwerking van de Europese werkgelegenheidsstrategie worden.

Gelijkheid
Nederland loopt op dit punt flink achter in Europa. Bouwman: "Als je kijkt naar kinderopvang, gelijkschakeling van salarissen en daaraan gelieerd de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland, dan moet daar nog veel gebeuren. Het is goed dat het Europees Parlement voor een prominente plek voor deze problematiek vraagt."