Woensdag 11 juni maakte de Belgische Spoorwegen (NMBS) bekend dat de investeringen in de IJzeren Rijn van Antwerpen naar de Ruhrgebied uitgesteld worden tot minimaal 2007. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo verwacht dat dit uitstel leidt tot afstel van reactivering van de lijn door beschermd Limburgs natuurgebied.

De NMBS moet de komende jaren enorme bezuinigingen doorvoeren. Een bijdrage voor investeringen in het tracé in Nederland is dan ook van de baan. Dat was echter voorwaarde voor de Nederlandse regering voor heropening van de route die sinds 1991 niet meer gebruikt wordt. "Het besluit om investeringen in de IJzeren Rijn, die door de NMBS zo vurig gewenst werd, uit te stellen tot 2007 moet wat mij betreft tot afstel leiden van dit tracé", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

De Roo, vice-voorzitter van de milieucommissie, is niet tegen de transportroute per spoor van Antwerpen naar het Duitse Ruhrgebied, maar alleen als gekozen wordt voor een van de alternatieve routes. De Roo: "Wij blijven tegen de reactivering van deze spoorweg door het beschermde natuurgebied de Meinweg."