In Engeland wordt kippenvlees - van Nederlandse bedrijven afkomstig - verkocht dat is ingespoten met water. Het vlees wordt zwaarder, maar de consument krijgt niet meer kip. Groenlinks-europarlementariër Alexander de Roo pleit voor een verbod op deze 'plofkippen'.

'Halal' of 'kosjer'
Om het water aan de kip te 'binden' worden regelmatig runder- en varkenseiwitten gebruikt, waarna de kip vrolijk als 'halal' of 'kosjer' verkocht wordt. De 'kip' bestaat soms voor 50% uit toegevoegd water. "Het moet op zijn minst duidelijk op de verpakking vermeld worden, zodat je weet wat je koopt: kip, waterkip of waterkip met wat varken", aldus de Roo tijdens het debat over voedselveiligheid in het Europees Parlement dinsdag 1 juli.

Niet traceerbaar
Het traceren van runder- en varkens-DNA kan worden bemoeilijkt door gebruik van een enzym. "Het is tamelijk eenvoudig het runder- en varkens-DNA weg te poetsen door het volgespoten vlees na te bewerken met een enzym." Daarom pleit De Roo voor een verbod op het volspuiten met water van kippenvlees. "De bewerking met water is niet in het belang van de consument, noch in het belang van de voedselveiligheid. Hij kan dus net zo goed achterwege worden gelaten."

BBC
Het BBC-programma One's Panorama liet in zes maanden tijd allerlei kipfilet uit Nederland onderzoeken op runder- en varkens-DNA door het Public Analyst Laboratory en Indentigen. Woensdag 18 juni zond de Nederlandse zender SBS6 deze aflevering (ondertiteld) integraal uit, daar het met name Nederlandse bedrijven betreft. Hier het resultaat van het BBC-onderzoek:

Vragen aan Europese Commissie
Dinsdag 1 juli vroeg De Roo, samen met de groene europarlementariërs Paul Lannoye en Caroline Lucas, de Europese Commissie om opheldering over de praktijken rond watertoevoegingen aan kippenvlees. Hier een ruwe vertaling van de (Engelstalige) mondelinge vragen die De Roo, Lannoye en Lucas op 1 juli aan de Europese Commissie stelden:
- Welke informatie kan de Europese Commissie verstrekken betreffende de praktijk van het toevoegen van water en rundvlees- en varkensproteïnen aan kippenvlees?
- Is deze praktijk beperkt tot de Nederlandse vleesverwerkende industrie of is weet de Commissie van dergelijke praktijken in andere lidstaten?
- Kan de Commissie bevestigen dat zij geen bevredigend antwoord heeft ontvangen van de Nederlandse overheid op een brief gedateerd Juli 2002, toen deze frauduleuze praktijk voor eerst duidelijk werd?
- Is de Commissie het ons eens dat het toevoegen van water en van rundvlees- en varkensproteïnen aan kippenvlees zou moeten worden verboden?
- Is Commissie inmiddels voornemens de etiketteringsvoorschriften zo te herzien dat, indien gehydroliseerde rundvlees- of varkensproteïne wordt toegevoegd, -bij het verkooppunt aan de consument -de aanwijzing "kippenvlees bevat rundvlees" of "kippenvlees, bevat varkensvlees" verplicht te stellen ?
- Is de commissie zich er bewust van dat deze bepalingen onuitvoerbaar en oncontroleerbaar zouden zijn als de toegevoegde proteïnen met enzymen behandeld zijn die het rund- en varkens-dna vernietigen?