Wat willen we met de Nederlandse boeren? Mag de EU in bepaalde gevallen meedoen aan militaire acties zonder VN-mandaat? Moet de EU wel de verantwoordelijkheden van een verzorgingsstaat op zich nemen? Er werd luidruchtig gediscussieerd afgelopen zaterdag aan de Oude Gracht. Een eerste concept van het GroenLinks verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in 2004 stond ter discussie.

"Een mooi concept, wij hebben er zelfs een paar passages uit gejat voor ons eigen programma," aldus de Duitse prominente Groene Edith Müller, als speciale gast aanwezig.

Programcommissie

Onlangs benoemde het partijbestuur van GroenLinks een programcommissie die de opdracht kreeg het ontwerp-verkiezingsprogramma te schrijven voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in juni volgend jaar. Deze commissie bestaat uit Wilna van Aartsen, Kathalijne Buitenweg, Bas Eickhout, Barbara Hoheneder, Ingrid Visseren, Sabina Voogd en Richard Wouters. De commissie kwam vorige week met een eerste concept.

In het ontwerp-programma zijn de ideeën over Europa en de toekomst samengevat in 5 hoofdstukken, die respectievelijk een mondiaal, een duurzaam, een sociaal, een rechtvaardig en een democratisch Europa behandelen. Tijdens de bijeenkomst in Utrecht vergaderden geïnteresseerden in afzonderlijke werkgroepen over deze verschillende onderwerpen.

Ledencongres in februari 2004

Een vertegenwoordiger van elke werkgroep rapporteerde vervolgens aan een volle zaal wat er besproken was, en wat tijdens de discussies in de werkgroep de belangrijkste struikelblokken geweest waren. Hierover ging een panel, bestaande uit Joost Lagendijk, Wilna van Aartsen en Edith Müller (oud Europarlementariër en tegenwoordig vice-voorzitter van het deelstaatparlement van Nordrhein-Westfalen) met het publiek in discussie.
De programcommissie zal aan de hand van tijdens de discussie naar voren gekomen kritiek het programma gaan bijwerken. Op 14 februari 2004 zullen op het GroenLinks congres de leden het uiteindelijke programma vaststellen, tegelijkertijd met de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. De tekst van het concept-programma kunt u op deze website bekijken.