De stemming in het Europees Parlement over het voorstel om software te patenteren is uitgesteld. De fractieleiders willen kijken of er compromissen mogelijk zijn die op een duidelijke meerderheid van het Europees Parlement kunnen rekenen. Hoogstwaarschijnlijk stemt het Europees Parlement woensdag 24 september over het voorstel.

teken de petitie
tegen software patenten
Deze week is er zeer intensief gelobbied door de tegenstanders van patenten. Woensdag 27 augustus was er een demonstratie tegen dit plan in Brussel. Het huidige voorstel is de dood in de pot voor softwareontwikkeling, zeggen critici. Bovendien werkt het monopolisering in de hand. Ook GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman is tegen softwarepatenten.

Broodrecept
Van oudsher worden patenten toegekend aan concrete en fysieke uitvindingen. Bij softwarepatenten zou het om het toeëigenen van ideeën gaan. Ook als die ideeën zo voor de hand liggend zijn, dat ze eerlijkheidshalve niet door iemand toegeëigend mogen worden. Dat gaat velen veel te ver. Zo ook Theo Bouwman. "Het is als het patenteren van een broodrecept dat ieder ander het recht ontneemt brood te bakken op de wijze zoals in het recept beschrijft."

Rem
In praktijk wordt het onmogelijk software te schrijven zonder andermans patentrecht te overtreden. "Los van het feit dat softwareontwikkelaars nooit van alle gepatenteerde recepten weet kunnen hebben, zijn softwarepatenten een rem op de ontwikkeling van nieuwe software ", vindt Bouwman. Ook het ontwikkelen van open-source software, zoals linux, wordt gedwarsboomd. "Op een conferentie die de Groenen onlangs organiseerden bleek dat software ontwikkelaars nu reeds bestookt worden met juridische claims. Dat zorgt voor veel onrust en werkt vertragend voor innovatie."

Huidige wetgeving
Volgens de huidige wetgeving is eenvoudige software, die als een wiskundig algoritme kan worden gezien - en dus een natuurlijk fenomeen -, niet 'octrooibaar'. Het is dus niet mogelijk om daar een patent op aan te vragen, zo staat in de Europese octrooiwetgeving van 1973. "De huidige situatie is prima. Bedrijven moeten zich op andere zaken profileren als prijs en kwaliteit. Daar heeft de consument baat bij", aldus Bouwman.

Monopoly
Het patenteren van software werkt monopolisering van kennis in de hand, denkt Bouwman. "Patenteren leidt tot oneerlijke concurrentie. Als een bedrijf langdurig het alleenrecht op een systeem heeft, kan die monopoly positie bereiken. Dat is een onwenselijke ontwikkeling." In de Verenigde Staten ontstond grote beroering toen de one-click-shop-methode gepatenteerd bleek door één bedrijf. Bouwman: "Dat belemmert de ontwikkeling van online-shoppen. Bovendien moet de consument zich iedere keer door een ander systeem worstelen. Een verlies-verlies situatie."

Verzet
In Brussel was er woensdag 27 augustus uur een demonstratie tegen het voorstel van softwarepatenten. Maar al langer is er verzet tegen het voorstel van softwarepatenten. Een online protestpetitie is inmiddels al door maar liefst 160.000 mensen ondertekend. Bouwman: "Het verzet tegen het voorstel groeit. Hopelijk komt dit verzet op tijd, want de kennis over dit onderwerp is helaas bij velen minimaal."


Klik hier om de online petitie
tegen softwarepatenten te ondertekenen