Een groep europarlementariërs, waaronder de Kathalijne Buitenweg en Theo Bouwman van GroenLinks, fietst deze week van Brussel naar het werk in Straatsburg. Een afstand van 480 kilometer. De leden van het Europese Parlement willen met hun actie het fietsen naar het werk promoten.
In 1997 stapten de Europese regeringsleiders op de fiets tijdens de top van Amsterdam. Het was maar een klein stukje, maar het idee was goed. Woensdag 27 augustus zwaaide de voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox zijn collega's uit bij het vertrek vanaf het Europees Parlement in Brussel voor een rit van 480 kilometer.
Fietsen naar 't werk
De leden van het Europese Parlement willen met hun actie het fietsen naar het werk promoten. Hoewel de afstand niet representatief is voor de meeste forenzen, willen de europarlementariërs met hun actie meer aandacht voor de fiets als vervoermiddel naar het werk. "Meer fietsen is goed voor de gezondheid, leidt tot minder verkeersproblemen en ontziet het milieu, vat Buitenweg de voordelen eenvoudig samen.
Smoes
In Nederland wordt natuurlijk al veel gefietst, maar in de rest van Europa - met name de steden - is aandacht voor de fiets en fietsveiligheid broodnodig. "Toch gaat slechts een kwart van de 2,5 miljoen Nederlanders, die op minder dan 7,5 kilometer van hun werk wonen, op de fiets naar de werkplek. Dat is te weinig. Dus fietsen naar 't werk moet ook voor de Nederlanders gepromoot worden", aldus Buitenweg. Volgens Bouwman gaat de smoes dat het in Nederland te vaak regent niet op. Bouwman: 'Volgens de statistieken van het KNMI regent het slechts 6,5% van de tijd."
480 kilometer
De europarlementariërs en hun medewerkers rijden in zes etappes naar Straatsburg, waar het Europese Parlement op maandag 1 september aan de maandelijkse voltallige zittingen begint. Onderweg zijn diverse manifestaties en wordt in Luxemburg de Europese Investeringsbank aangedaan. De europarlementariërs werken afwisselend drie weken in Brussel en één week in Straatsburg.
Mobility week
Met hun actie nemen de europarlementariërs een voorschot op de Europese 'mobility week' van 16 tot 22 september. In Nederland is het motto van deze mobility week 'Week van de vooruitgang'. Gedurende deze week worden de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht gebracht en alternatieven aangedragen en zondag 21 september is er in diverse gemeenten weer de autovrije zondag.