Maandag 8 september begint in Nederland 'de karavaan': een Europese actie-estafette voor gehandicaptenbeleid. Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie met specifieke wetgeving voor gehandicapten komt en zich inzet voor een VN-verdrag. "Ook bezuinigend Balkenende II dient zich die boodschap aan te trekken", aldus GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman.
De karavaan
2003 is het Europees jaar van mensen met een handicap. Om aandacht te vragen voor gehandicaptenproblematiek, trekt een karavaan door Europa. Op de Dam in Amsterdam geeft burgemeester Job Cohen maandag 8 september de aftrap voor het Nederlandse gedeelte van de karavaan. Tot en met 23 september zijn er allerlei activiteiten: van kleurwedstrijden en poppentheater tot voorlichting en debat over wetgeving.
VN-verdrag
Woensdag 3 september stemde het Europees Parlement over haar verslag 'Naar een wettelijk bindend instrument van de Verenigde Naties ter bevordering en bescherming van de rechten en de waardigheid van personen met een handicap'. Het Europees Parlement gaf o.a. aan dat de Europese Commissie zich hard moet inzetten voor een VN-verdrag om gehandicaptenrechten te waarborgen.
Europees gehandicaptenbeleid
Daarnaast moet Europa zelf meer doen aan gehandicaptenbeleid, vindt het Europees Parlement. Bouwman: "Er is dringend behoefte aan een specifieke richtlijn inzake de rechten van gehandicapten, die een einde moet maken aan discriminatie in tal van aspecten van het maatschappelijk verkeer. Wetgeving voor gelijke behandeling op het werk in het kader van de bestrijding van discriminatie, voortvloeiend uit artikel 13 van het EG-Verdrag, is pas het begin van de strijd tegen discriminatie van gehandicapten."
Bezuinigingen in Nederland
Nederland keurde dit voorjaar de nieuwe wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte goed. Door keiharde bezuinigingen, die chronisch zieken en gehandicapten ongekend zwaar treffen, wordt deze winst echter teniet gedaan. Ook de boodschap van de 'Europese karavaan', die vanaf 8 september een week door Nederland trekt om meer aandacht te vragen voor de positie van chronisch zieken en gehandicapten, wordt overschaduwd door de plannen van het kabinet.
Onacceptabel
"Dit halfslachtige gedrag van het kabinet is onacceptabel. Het 'Europese jaar voor de gehandicapten' wordt zo een 'nieuwe kleren van de keizer' verhaal, waarbij de gehandicapten alsnog uitgekleed achter blijven", aldus Bouwman, voorzitter van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid.
Grondwet
Tenslotte is er het verzoek van Het Europees Parlement om aandacht voor gehandicapten op te nemen in de nieuw te schrijven EU-grondwet. In het artikel dat betrekking heeft op de doelstellingen van de Unie moet een specifieke verwijzing opgenomen worden naar de 'bescherming van de rechten van gehandicapten'.