GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk gaat deze week op werkbezoek naar de Balkan. Zijn reis is mede ter ondersteuning van de beoordeling van besteding van EU-gelden. Maar Lagendijk wil bij zijn gesprekken met ministers, parlementariërs en ngos ook gevoelige zaken aan de kaak stellen als de status van Kosovo en de toekomst van Servië-Montenegro.
Lagendijk vertrekt dinsdag 16 september voor een vijfdaags werkbezoek aan Podgorica (Montenegro), Pristina (Kosovo), en Belgrado (Servië). Hij spreekt met vertegenwoordigers van diverse niet-gouvernementele organisaties (ngos) die zich inzetten voor de wederopbouw in de Balkan. Verder bezoekt hij een aantal ministeries en spreekt hij met diverse parlementariërs.
EU-bestedingen in de Balkan
De Europese Unie geeft de Balkan financiële steun voor allerlei projecten: infrastructurele werken, projecten ter versterking van de rechtstaat, terugkeer van vluchtelingen, steun van de onafhankelijke media etc. Lagendijk is - als rapporteur voor de Balkan - binnen het Europees Parlement o.a. verantwoordelijk voor een beoordeling van die bestedingen.
Evenwicht
Om stabiliteit voor de lange termijn in de Balkan te waarborgen is het van belang dat de Balkan zich evenwichtig ontwikkelt op allerlei terreinen. Niet alleen in materiële zaken, maar ook investeringen in de civil society zijn noodzakelijk, aldus Lagendijk. Op 30 september presenteert hij in de buitenlandcommissie zijn rapport.
Kosovo
Naast veldonderzoek voor dit rapport zal Lagendijk zich inzetten om de impasse rond Kosovo te doorbreken. Zo is er een ontmoeting met Ibrahim Rugova, president van Kosovo en zijn eerste minister Bajram Rexhepi. In Belgrado spreekt Lagendijk met minister Covic, vice-premier van Servië en verantwoordelijk voor Kosovo. De Europese Unie moet zich inzetten om dit probleem bespreekbaar te maken en de diverse vormen van samenwerking of onafhankelijkheid in kaart brengen. Zo komt er een overzicht met de voor- en nadelen die de verschillende scenarios hebben. Het huidige stilzwijgen over de toekomst en de status van Kosovo werkt escalatie op termijn in de hand, aldus Lagendijk.
Montenegro
Ook wil Lagendijk over de toekomst van Servië-Montenegro spreken. Op papier is het één land, maar in de praktijk functioneren Servië en Montenegro als twee staten. Het is dan ook de vraag of Servië-Montenegro op de langere termijn, als eenheid, levensvatbaar is.