Na een uitspraak van het Europese Hof donderdagochtend 2 oktober ziet Nederland zich gedwongen de bio-industrie verder te saneren. Het hof veroordeelde de Nederlandse regering vanwege het onvoldoende naleven van de Europese nitraatrichtlijn.

GroenLinks europarlementariër Alexander de Roo is blij met de uitspraak. “Eindelijk wordt Nederland tot de orde geroepen. Jarenlang hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen de correcte uitvoering van de nitraatrichtlijn gefrustreerd. Nu is er geen ontkomen meer aan", aldus De Roo.

Mest
Teveel mest veroorzaakt lucht- en grondwatervervuiling. Daarom is in 1991 Europese wetgeving gekomen om dat landbouwprobleem in te perken. De Europese nitraatrichtlijn tracht de hoeveelheid nitraat die via (kunst-) mest in het water komt te beperken. Vanaf 2003 mag de opbrengst aan stikstof per hectare maximaal 170 kilo zijn. Nederland, meest intensieve landbouwland van Europa, zat en zit er ruim boven met 250 kilo stikstof. De Europese Commissie had de zaak van het Nederlandse mestbeleid bij het Europese Hof aangespannen.

Nederlands systeem
Bovendien oordeelde het Europese Hof dat het Nederlandse mineraalaangiftesysteem (Minas) onvoldoende voorkomt dat er teveel nitraten in het water komen. Het systeem zal daarom herzien moeten worden. Volgens Minas worden dieren en producten gezien als een hoeveelheid mineralen. Koop je dieren of producten aan, dan breng je een hoeveelheid nieuwe mineralen op je bedrijf. Verkoop je dieren of producten, dan voer je mineralen af. De hoeveelheid landbouwgrond die je gebruikt, bepaalt hoeveel dieren (mineralen) je mag houden.

Denemarken
De Nederlandse regering zou er volgens De Roo goed aan doen te bekijken hoe Denemarken de nitraatrichtlijn uitvoert, namelijk door te werken met maximale aantallen dieren per hectare. De Roo: “Bij koeien is dit bijvoorbeeld 1,7 koe per hectare. Deze methode is veel eenvoudiger en garandeert dat koeien in de wei blijven. Minas jaagt koeien permanent de stal in, omdat je de mest daar beter op kunt vangen."

Uitzonderingspositie
De Deense regering heeft bij de Europese Commissie voor vier procent van het Deense grondgebied een uitzonderingspositie op de nitraatrichtlijn gekregen. De achtereenvolgende Nederlandse regeringen hebben echter een uitzonderingspositie voor maar liefst 50 procent van het Nederlandse grondgebied gevraagd: al het grasland. Vorige week verklaarde milieucommissaris Wallström tegenover De Roo dat Nederland er niet op moet rekenen dat het tien maal zo coulant als Denemarken behandeld zal worden.

Boete
Wanneer Nederland de uitspraak van het Europese Hof naast zich neerlegt, kan het een jaarlijkse boete van zo´n 250 miljoen euro krijgen. “Voormalig landbouwminister Brinkhorst heeft onder Paars al eens 200 miljoen euro uit de Nederlandse begroting losgekregen voor een warme sanering.” Destijds hing Nederland, vanwege diezelfde nitraatrichtlijn, een soortgelijke boete boven het hoofd. “Eenmalig 200 miljoen euro voor het uitkopen van boeren is goedkoper dan het jaarlijkse betalen van 250 miljoen euro boete. Minister Veerman doet er dus verstandig aan de Nederlandse regering nu ook om geld voor een sanering te vragen", aldus de Roo.