Onlangs werd de Europese wet gezinshereniging van kracht. Bij de implementatie van de Europese richtlijn mogen EU-lidstaten ook aan kinderen een integratie-criterium stellen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dit strijdig met het Europees mensenrechtenverdrag (EVRM). Deze week kreeg zij steun van de justitiecommissie in het Europees Parlement.

Op 3 oktober jongstleden trad de Europese gezinsherenigingsrichtlijn, door publicatie in het Publicatieblad (PB L 251), in werking. Doel van deze richtlijn is het harmoniseren van gezinsherenigingsregels in de EU-lidstaten. Op aandringen van Nederland (toenmalig minister Nawijn) geeft de richtlijn de EU-lidstaten, bij de omzetting naar de nationale wetgeving, de mogelijkheid tot een integratie-criterium voor kinderen. Het gaat dan om kinderen van buiten de Europese Unie in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die zich bij hun ouders in de EU willen voegen.

Recht op gezinsleven
"Gaat Nederland straks kinderen van ouders in een achterstandspositie weigeren omdat statistisch gezien hun kansen op succesvolle integratie kleiner zijn? Is dat een intergratie-criterium?", vraagt Buitenweg zich af. Zij denkt dat het stellen van intergratie-criteria aan kinderen in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). In dat artikel is het recht op gezinsleven vastgelegd. Buitenweg: "Als de richtlijn in strijd is met het recht op gezinsleven uit het EVRM, is dat een kwalijke zaak die snel ongedaan moet worden gemaakt. Zeker omdat het om minderjarige kinderen gaat."

Steun justitiecommissie
Dinsdag 21 oktober kaartte Buitenweg de zaak aan in de commissie openbare vrijheden, rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement, kortweg de justitiecommissie. Deze deelde haar bezorgdheid en ging akkoord met Buitenweg´s voorstel de procedure van 'nietigverklaring' in gang te zetten. Dat is een procedure waarbij het Europees Parlement het Europese Hof van Justitie verzoekt de betreffende bepaling nietig te verklaren. Buitenweg is blij met de steun van de justitiecommissie. Buitenweg: "Ik heb goede hoop dat het Hof dat inderdaad zal doen. De richtlijn is in strijd met het recht op gezinsleven van artikel 8 EVRM en de bijbehorende jurisprudentie. Nu is het aan de commissie juridische zaken om de zaak op touw te zetten."

De gewraakte passages uit de richtlijn:

Artikel 3 lid 5
Een lidstaat mag voor een kind van boven de twaalf jaar, dat onafhankelijk van de rest van het gezin aankomt, nagaan of het aan een op de eerste datum van de uitvoering van deze richtlijn in zijn wetgeving vastgelegd integratiecriterium voldoet, alvorens toestemming te geven voor toegang en verblijf op grond van deze richtlijn.

overweging 10:
De mogelijkheid om het recht op gezinshereniging te beperken voor kinderen ouder dan twaalf jaar van wie de hoofdverblijfplaats niet die van de gezinshereniger is, is bedoeld om weer te geven of de kinderen zich al op jonge leeftijd kunnen integreren, en moet ervoor zorgen dat zij op school de nodige kennis en taalvaardigheid verwerven.