De Europese Commissie heeft het Nederlandse ministerie van landbouw toestemming gegeven om drie grote Nederlandse vissersboten niet uit de vaart te nemen, maar voor de Afrikaanse kust te laten vissen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo exporteert de EU hiermee het probleem van een te grote visserijvloot, en dus overbevissing, naar arme landen.

Naar nu blijkt verleende de Europese Commissie op 12 augustus 2003 toestemming aan het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit om drie Nederlandse supertrawlers niet uit de vaart te nemen. Deze mochten niet meer in de Europese territoriale wateren vissen, maar wel voor de kust van West-Afrika. “Hierdoor wordt in feite de huidige omvang van de Nederlandse visserijvloot geaccepteerd, waarmee de uitbreiding - die in de voorbije jaren heeft plaatsgevonden - is goedgekeurd”, aldus De Roo, “Bovendien exporteert de Europese Unie het probleem van overcapaciteit naar de West-Afrikaanse wateren en landen. Dat is onverantwoord.”

West-Afrika
Nederland heeft zelf gewezen op de visserijmogelijkheden voor de West-Afrikaanse kust en verzocht of drie Nederlandse supertrawlers geschrapt mogen worden als officieel deel uitmakend van de Europese vloot, maar wel in de West-Afrikaanse wateren mogen vissen. “Door de structurele overcapaciteit in de Europese vloot zijn de visbestanden in de Europese wateren enorm verzwakt. In plaats van eindelijk over te gaan tot de noodzakelijke inkrimping mogen de Nederlandse supertrawlers nu de nog rijke Afrikaanse wateren vissenleeg. Met alle kwalijke gevolgen voor de kleinere vissers uit bijvoorbeeld Senegal", aldus De Roo, vice-voorzitter van de milieucommissie.

Slecht visbeleid
Het Europees Parlement velde donderdag 23 oktober een vernietigend oordeel over het Europees visserijbeleid. De europarlementariërs zijn van mening dat de maatregelen niet tot inkrimping van de Europese vissersvloot heeft geleid. Van herstel van de vispopulatie geen is sprake. En de nieuwe maatregelen gaan het leegvissen van de Europese- en wereldzeeën ook onvoldoende tegen. “Het programma dat als mislukt mag worden beschouwd want het leidde tot te weinig vermindering van de capaciteit, is tot overmaat van ramp vervangen door een programma dat helemaal geen vermindering vereist”, aldus De Roo.

Loze beloften
Tenslotte wees De Roo er in het debat in het Europees Parlement op dat de EU haar beloften, gedaan op de wereldtop van Johannesburg, niet nakomt. “In augustus 2002 ondertekenden de Europese regeringen in Johannesburg een verklaring die oproept tot het op peil brengen van de wereldwijd geslonken visvoorraad vóór 2015. In de realiteit zijn de Europese zeeën ondertussen leeggevist en vervolgens verder, zoals nu blijkt, om ook de andere wereldzeeën leeg te vissen", aldus De Roo.

Kabeljauw
Deze week nog adviseerden deskundigen de Europese Commissie om in de Europese wateren een vangstverbod voor kabeljauw in de stellen en de scholvangst drastisch te beperken. Dit omdat de zee nagenoeg leeg is gevist. De Europese Commissie streeft er dan ook al jaren naar om de Europese visserijvloot in te krimpen, maar krijgt grote tegenstand uit de lidstaten. De Roo: “Ook Nederland heeft jarenlang strijd gevoerd met de Europese Commissie tegen inkrimping van de Nederlandse vloot. In augustus van dit jaar blijkt de Europese Commissie dus door de knieën te zijn gegaan.”

Ter ino: momenteel heeft het Europees Parlement geen zeggenschap over Europees visserijbeleid. De mening van het Europees Parlement wint echter aan gewicht, omdat het volgens de huidige plannen voor de Europese Grondwet ook op dit gebied volledige medezeggenschap krijgt.