De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, zei afgelopen week tegen minister Donner van Justitie dat Nederland zijn coffeeshops moet sluiten. De opstelling van de sociaal-democraat Schily stuit op heftige kritiek van de groene coalitiepartner.

"Onbegrijpelijk", noemt Bondsdaglid Biggi Bender, woordvoerster drugszaken van Bündnis 90/Die Grünen, de eis tot sluiting van de coffeeshops. "Nederlanders hebben goede ervaringen opgedaan met de coffeeshops." Het verbruik van softdrugs is in Nederland lager dan in Duitsland.

De Duitse zusterpartij van GroenLinks heeft een geheel andere oplossing voor het Duits-Nederlandse meningsverschil. Bender: "Schily zou eens moeten nadenken over de vraag hoe we het Nederlandse coffeeshop-model naar Duitsland kunnen exporteren, in plaats van te proberen om landen die progressiever zijn dan wij tot een stap terug te bewegen."

Ook in hun ontwerp-programma voor de Europese verkiezingen, dat deze week werd gepubliceerd, nemen de Duitse Groenen afstand van de repressieve aanpak die Schily andere Europese landen wil opdringen. Zij eisen dat Europa ruimte laat voor "lidstaten die nieuwe wegen willen bewandelen, bijvoorbeeld door softdrugs te legaliseren".