Het Europees Parlement gaf woensdag 19 november een positief signaal aan de Raad van Ministers dat wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen gefinancierd kan worden met Gemeenschapsgeld. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is blij met de positieve houding van de meerderheid van het Europees Parlement.

De Roo: "Het is niet aan de conservatieve katholieke krachten in Europa om stamcellenonderzoek te dwarsbomen. In Nederland is geen verbod op dit soort onderzoek. In Oostenrijk, Duitsland en Italië is dat wel het geval. Het advies van het Europees Parlement is om dit soort onderzoek op Europees niveau mogelijk te maken. Rond de 200 miljoen euro zal nu vrijgemaakt worden voor dit onderzoek."

Na een moratorium van een jaar, afgedwongen door de Raad van Ministers, heeft het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie aanvaard. "Hopelijk komt de Europese discussie over stamcellenonderzoek hiermee uit een impasse", aldus De Roo. Stamcellenonderzoek maakt de ontwikkeling mogelijk van nieuwe preventieinstrumenten alsmede therapieën voor o.a. neurologische en neuromusculaire aandoeningen, zoals bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson.