‘Meer kleur in de media’, dat is de naam van het Europees manifest dat de noodzaak en het belang van minderhedenmedia onderstreept. Afgelopen week bediscusieerden de initiatiefnemers hun manifest met europarlementariërs. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg pleit voor het stimuleren van minderhedenmedia om uitsluiting en vervreemding te voorkomen.

Media, met name radio en televisie, maar ook kranten en internet, gemaakt door en voor minderheden zijn essentieel voor de integratie. Ze vormen de link tussen de beleefwereld van veel allochtone groepen en de samenleving waarin ze wonen. Deze week lichtten de initiatiefnemers, de OLMCM (On Line / More Colour in the Media), hun manifest in een bijeenkomst in het het Europees Parlement toe. Dit op uitnodiging van Buitenweg.

Uitsluiting en vervreemding
Buitenweg is van mening dat het belangrijk is dat mensen – vooral die van de eerste generatie – het nieuws in hun eigen taal kunnen volgen. “Als die media in het land van vestiging afwezig zijn, zijn ze aangewezen op de media uit het land van herkomst die geen betrekking hebben op de plek waar ze wonen, werken en leven. Dat zorgt voor een uitsluiting van het maatschappelijk debat en voor vervreemding van medelanders, of zelf van hun kinderen, die die actualiteit wel kunnen volgen.”

Kweekvijver
De minderhedenmedia werken vaak als ‘tussenpersoon’ voor de mainstream-media. Sprekers voor diverse debatten worden door de ‘oude media’ gevonden via het netwerk van de migrantenmedia of eerdere uitzendingen op die kanalen. Daarnaast werken minderhedenmedia ook als kweekvijver voor nieuwe talenten. Buitenweg: “Dat zie je bijvoorbeeld bij het Amsterdamse Salto, waar onder andere ‘allochtonen-tv’ gehuisvest is. Veel mensen die daar werkzaam zijn stromen door naar nationale publieke en commerciële omroepen. Ook dat zorgt voor meer kleur in de media.”

Manifest
De presentatie blies nieuw leven in de intergroep antiracisme, een discussiegroep van europarlementariërs, medewerkers en belangstellenden. Op de bijeenkomst was een presentatie van diverse minderhedenmedia uit Nederland, Denemarken en Frankrijk, die meest lokaal actief waren. Vaak is migrantenmedia een combinatie van televisie- en radioprogramma’s. Daarna was er een uitwisseling met diverse europarlementariërs over het manifest. Tijdens de Europese verkiezingen zal het manifest aangeboden worden aan Pat Cox.