De Europese Unie moet zich vierkant achter het nieuwe Israëlisch-Palestijns vredesplan scharen, vindt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Hij vertegenwoordigde het Europees Parlement tijdens de ondertekeningsceremonie in Genève maandag 1 december.

Vergaand voorstel
De auteurs van 'Genève' hebben overeenstemming bereikt over zaken als de status van Jerusalem, de ontruiming van nederzettingen en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. Daarop zijn vele vredesinitiatieven tot nu toe gestrand. “Na maanden van geweld en cynisme over de routekaart voor de vrede is dit een bemoedigend teken. De Israëlische premier Sharon is tegen, maar de burgers van Israël staan er open voor”, aldus Lagendijk verwijzend naar een onderzoek van de Israëlische krant Ha'aretz.

Beroemdheden
Het plan is onder aanwezigheid van talloze prominenten getekend. Meer dan vijftig voormalige staatshoofden en politieke leiders hebben hun steun verklaard, waaronder oud-premier Wim Kok en Max van der Stoel, oud-minister van buitenlandse zaken. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zal de auteurs van het Genève-akkoord ontmoeten.

Impuls
'Dit plan heeft zich opgewerkt van de 'grass routes' tot de 'hotshots' van de internationale politiek. De EU moet, als speler in het kwartet dat toeziet op de naleving van de routekaart voor de vrede, maximaal gebruik maken van het impuls dat de initiatiefnemers hebben gecreëerd' pleit GroenLinks-buitenlandwoordvoerder Lagendijk. Het Europees Parlement heeft haar steun reeds uitgesproken.