In juli 2001 kreeg eurocommissaris Bolkestein een flinke dreun toen 'zijn' richtlijn voor bedrijfsovernames werd verworpen. De groenen en socialisten stemden tegen aangezien zij belangen van de aandeelhouders slecht en de medezeggenschap van werknemers helemaal niet geregeld vonden. Een nieuw, afgezwakt voorstel kreeg dinsdag 16 december wel voldoende steun. Sociaal-democraten en groenen stemden tegen.

Overnamerichtlijn
Doel van de overnamerichtlijn is om blokkades bij (vijandelijke) overnames weg te halen. Elk land heeft daar nu nog zijn eigen constructies voor. Een grote belemmering van de interne markt. Eurocommissaris Bolkestein wil uniforme regels voor de hele EU. Gouden aandelen en andere beschermingstrucs moeten daarom verdwijnen.

Sterk afgezwakt
Nadat het Europees Parlement het voorstel van eurocommissaris Bolkestein (interne markt) in 2001 afschoot, werd deze week een nieuw voorstel, in zeer afgezwakte vorm, besproken in het Europees Parlement. Voorgesteld wordt om het vrijmaken van de weg voor een vijandige overname 'optioneel' te maken. Dat betekent dat het aan de EU-lidstaten is om te beslissen of het optrekken van beschermingsconstructies al dan niet verboden is bij (dreiging van) een vijandelijke overname. "Aangezien vijftig procent van de overnames uiteindelijk mislukt en bedrijven vervolgens gesaneerd worden of zelfs op de fles gaan, is het misschien maar goed dat beschermingsconstructies mogelijk blijven", aldus GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman.

Te mager
In 2001 stemden de groenen en de sociaal-democraten tegen het voorstel omdat de betrokkenheid van de werknemers bij een overnameprocedure, de zogenaamde informatie en consultatie, veel te mager was. "Ook in dit voorstel is niet opgenomen dat er overleg moet zijn met werknemers vóórdat het bod plaatsvindt. Dus er is ook hier geen overleg over dat bod voordat het openbaar wordt gemaakt", aldus Bouwman, voorzitter van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid. Hoewel hij ziet dat er verbeteringen zijn in het voorstel ten aanzien van informatie en consultatie, mist hij dit essentiële punt.

Tegen
"Het is een kwestie van modern management, mijnheer Bolkestein, het is een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen om inspraak 'handjes en voetjes' te geven, en op een zodanige wijze dat stakeholders en niet alleen shareholders inspraak krijgen waar het nodig is", aldus Bouwman tijdens het debat in het Europees Parlement maandag 15 december. In de overnamerichtlijn moet dat recht op informatie en consultatie van werknemers meegnomen worden. Toen die wijzigingsvoorstellen dinsdag 16 december geen meerderheid in het Europees Parlement kregen, stemden de groenen tegen het voorstel.