Homorechten moeten opgenomen worden in het VN-mensenrechtenverdrag. Op initiatief van GroenLinks maakt de eurodelegatie zich hier hard voor op de komende mensenrechtenconferentie van de Verenigde Naties. Daar stemde een overgrote meerderheid van het Europees Parlement dinsdag 10 februari mee in.

De mensenrechtenconferentie van de Verenigde Naties bespreekt dit voorjaar in Genève o.a. het voorstel om homorechten onder reguliere mensenrechtenwerk te laten vallen. Groenlinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Opname van dit voorstel betekent dat discriminatie op basis van seksuele gerichtheid opgenomen wordt in de jaarlijkse beoordelingsrapporten van de VN-landen."

GroenLinks initiatief
Buitenweg pleitte voor bundeling van Europese krachten: “Op initiatief van GroenLinks zal de EU-delegatie zich op die conferentie inzetten voor opname van de homorechten in het VN-verdrag. Als die inzet succesvol is, is dat een grote vooruitgang in de strijd tegen discriminatie.” Vorige maand debatteerde het Europees Parlement over het voorstel, dinsdag 10 februari stemde een overgrote meerderheid in met het initiatief van GroenLinks. “Door het bundelen van de krachten heeft het voorstel een redelijke kans van slagen.”

Tegenwicht
Brazilië zette het onderwerp vorig jaar met haar voorstel in de mensenrechtencommissie van de VN op de agenda. “De Europese steun biedt een gezond tegenwicht tegen het Vaticaan en een aantal islamitische landen die het afgelopen jaar erg hard hun best hebben gedaan het voorstel van de Braziliaanse regering van tafel te krijgen”, aldus Buitenweg.

Achtergrond info:
Het verdrag van Amsterdam gaf de Europese Unie de wettelijke basis om maatregelen te nemen tegen discriminatie op basis van seksuele gerichtheid. In 1994 kreeg de Duitse Groene europarlementariër Claudia Roth steun van het Europees Parlement voor haar actieprogramma voor homorechten in de Europese Unie. Roth is ook aanwezig op de VN-conferentie als afgevaardigde namens de Duitse regering.

Sinds de steun voor Roth’s acrtieprogramma in ‘94 is het Europees Parlement gewend geraakt aan meerderheden voor de verdediging van de homorechten. In 2000 kwam de richtlijn tegen discriminatie in werk en beroep tot stand. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk hamerde bij de beoordeling van de nieuwe EU-lidstaten keer op keer op o.a. de homorechten. Lagendijk: “Mede door Europese druk is zijn in Roemenië, Litouwen, Hongarije en Cyprus verbeteringen voor homo’s doorgevoerd.”