GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo stelde half december vragen over het op de Europese markt brengen van de zogenaamde glowfish, een genetisch gemanipuleerde vis. Dinsdag 10 februari reageerde de Europese Commissie geruststellend.

n haar antwoord op vragen van De Roo schrijft de Europese Commissie dat 'geen enkel genetisch gemodificeerd organisme (GMO) in de Gemeenschap in de handel mag worden gebracht als hiervoor niet vooraf toestemming is verkregen'.

Moratorium
Aangezien in de Europese Unie nog steeds een moratorium op de import en verkoop van GMO-producten bestaat, is het niet waarschijnlijk dat het Amerikaanse bedrijf Yorktown Technologies of anderen die toestemming krijgen. De Roo: “Uit het antwoord van eurocommissaris Byrne blijkt dat de Amerikaanse verkopers het nog niet hebben aangedurfd om de Europese markt te betreden. Gezien het moratorium voelen ze aan hun water dat ze nul op het rekest krijgen. Als het aan GroenLinks ligt blijft dat antwoord ook nee en blijft Europa verschoond van genetisch gemanipuleerde vissen.”

Schriftelijke parlementaire vraag van Alexander de Roo (GroenLinks)
(11 december 2003)
Betreft: GlowFish, genetisch gemanipuleerd zeebravisje

Het Amerikaans bedrijf Yorktown Technologies start maandag 5 januari de verkoop van het eerste gemanipuleerde huisdier. Onder de naam GlowFish is een zebravisje genetisch gemanipuleerd. Een groen fluorescerend gen uit een kwal en een rood fluorescerende gen uit een zeeanemoon zorgt ervoor dat het zebravisje groen of rood opgloeit onder ultraviolet licht in een donkere omgeving.

De GlowFish werd oorspronkelijk in Singapore ontwikkeld om te dienen als indicator voor toxische stoffen in water: bij contact met giftige stoffen gloeit het visje rood op.
Nu dreigt het transgene zebravisje een gewild huisdiertje te worden, voor de prijs van 5 dollar.

Is de Europese Commissie met mij van mening dat het genetisch manipuleren van deze visjes in strijd is met het Protocol betreffende de bescherming en het welzijn van Dieren, zoals opgenomen in het Verdrag van Amsterdam(1997)?

Welke stappen is de Europese Commissie van plan te ondernemen tegen de import naar en de verkoop binnen de Europese Unie, conform het vigerende moratorium met betrekking tot GMO-producten?

Antwoord van de heer Byrne, namens de Europese Commissie
(10 februari 2004)
Betreft: GlowFish, genetisch gemanipuleerd zeebravisje

Wat het aspect dierenwelzijn van deze vraag betreft, beschikt de Commissie niet over informatie waaruit blijkt dat de genetische modificatie ten koste gaat van het algemene welzijn van deze dieren wanneer ze als huisdier in een aquarium worden gehouden.

Er bestaan geen communautaire regels inzake dierenwelzijn die van toepassing zijn op vissen die als huisdier worden gehouden. Dit valt dan ook volledig onder de bevoegdheid van de lidstaten.

Wat de invoer en de commerciële exploitatie van deze genetische gemodificeerde vissen op het grondgebied van de Gemeenschap betreft, herinnert de Commissie eraan dat, overeenkomstig Richtlijn 2001/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu , geen enkel genetisch gemodificeerd organisme (GGO) in de Gemeenschap in de handel mag worden gebracht als hiervoor niet vooraf toestemming is verkregen overeenkomstig deel C van de richtlijn. Deze toestemming wordt verleend nadat geval per geval is nagegaan welke risico's dit GGO inhoudt voor de volksgezondheid en het milieu. Tot op heden is geen vergunning aangevraagd om het organisme in kwestie bij wijze van experiment of om commerciële redenen in het milieu te introduceren.