Producten met honden- of kattenbont zijn niet alleen in Azië te koop, maar ook in Nederland en andere Europese landen, zo blijkt uit onderzoek. Tot tevredenheid van GroenLinks is een meerderheid in het Europees Parlement voor een Europees verbod op de verkoop, in- en uitvoer van bont en huiden van katten en honden.

In Azië worden jaarlijks zo’n twee miljoen katten en honden gedood voor hun bont en hun huiden. Uit onderzoek blijkt dat een deel hiervan terechtkomt op de Europese markt. Forensisch bewijsmateriaal toonde in producten uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Nederland, België en Denemarken aan dat er bont of huid van honden en katten in was verwerkt. Daarbij werd ook chroom, een giftig zwaar metaal, aangetroffen.

Bedrog
Op het label van de betreffende producten is dat echter niet of nauwelijks te achterhalen. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo: “Meestal worden de producten dus in onwetendheid gekocht. De consumenten zijn vaak willens en wetens bedrogen omdat de fabrikanten ook wel weten dat de Europeanen geen honden- of kattenbont in hun product willen.”

Verklaring
Middels een ‘schriftelijke verklaring’ spreekt een meerderheid van het Europees Parlement zich uit voor een verbod op de verkoop, in- en uitvoer van bont en huiden van katten en honden in de Europese Unie. Die verklaring is tevens een aanmaning voor de Europese Commissie om met een voorstel te komen. Het Europees Parlement heeft zelf geen ‘initiatiefrecht’.

Overwinning
Het is pas de vijfde keer deze legislatuur, dus sinds 1999, dat de meerderheid van het Europees Parlement via deze weg een initiatief van de Europese Commissie vraagt. “Het is dus zeker een kleine overwinning dat het Europees Parlement op deze manier van zich heeft laten horen”, aldus De Roo.

Iers voorzitterschap
Volgens De Roo biedt het de Ierse eurocommissaris Byrne de unieke kans om onder Iers voorzitterschap een einde maken aan de invoer en verkoop katten- en hondenbont in Europa. De Roo: “De grote meerderheid van de Europese landbouwministers wil ervan af, de Europese bevolking wil ervan af en zoals nu blijkt wil ook het Europees Parlement een einde aan de verkoop van honden- en kattenbont. De Europese Commissie moet dus met een voorstel tot verbod komen. Op die manier leidt je consumenten niet langer om de tuin en is het ook voor de industrie buiten Europa niet lucratief deze praktijk voort te zetten.”