Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuwe zetelverdeling voor na de Europese verkiezingen in 2009. GroenLinks is tevreden met het voorstel waarin Nederland 26 zetels krijgt, één zetel meer dan was afgesproken.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het goed dat de rapporteurs uitgaan van het inwonersaantal bij de vaststelling van het aantal zetels per lidstaat. Ook pleit ze voor grensoverschrijdende kieslijsten.

 

 

Minimum en maximum aantal zetels
Volgens Buitenweg is het verstandig dat er een minimum van zes zetels in het Europarlement per lidstaat komt en een maximum van 96 zetels. "Zo krijgen zelfs de lidstaten met een klein aantal inwoners een redelijke representatie en kunnen de grote lidstaten de beslissingen in het Europarlement niet teveel gaan domineren."

In 2014 opnieuw stemmenweging
Wel voorspelt ze dat de zetelverdeling voor 2014 alweer herzien moet worden, als bijvoorbeeld Kroatië toetreedt tot de EU. Volgens Buitenweg moet er dan tegelijkertijd recht worden gedaan aan demografische ontwikkelingen. "In een aantal lidstaten, waaronder Duitsland, krimpt de bevolking. In andere lidstaten, waaronder Nederland, groeit deze nog. Het is dan logisch dat Nederland in verhouding meer zetels krijgt."

Europese kieslijsten
Buitenweg vervolgt dat een herziening voor 2014 tevens de kans biedt om een deel van de zetels te reserveren voor grensoverschrijdende kieslijsten. "Samenwerkende Europese partijen, zoals de Europese Groenen, kunnen dan een gezamenlijke kandidatenlijst presenteren bij de Europese verkiezingen. Als Nederlander zou je dan bijvoorbeeld ook op een Duitse politicus kunnen stemmen. Ik hoop dat het Europees Parlement zich vandaag al vastlegt op dit voornemen.”

Initiatiefrecht voor Europees Parlement?
Zo´n grensoverschrijdende kieslijst maakt alleen kans als het initiatiefrecht van het Europees Parlement ten aanzien van de eigen zetelverdeling wordt vastgelegd in het nieuwe Hervormingsverdrag. "Ook die extra zetel voor Nederland komt er alleen als het Hervormingsverdrag wordt goedgekeurd”, aldus Buitenweg.

Zie ook: