Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag riep Servië deze week op om generaal Mladic, verantwoordelijk voor de massamoord in Srebrenica, uit te leveren. Joost Lagendijk ziet de uitspraak als steun voor een consequente opstelling in het kader van Servische toenadering tot de EU: geen uitlevering, geen samenwerkingsakkoord.

Eerder deze maand gaf een aantal lidstaten van de Europese Unie aan wel iets te zien in een soepeler opstelling jegens Servië. Vorig jaar kreeg het land al de onafhankelijkheid van Montenegro te verwerken en dit jaar zal de internationale gemeenschap naar alle waarschijnlijkheid een onafhankelijk Kosovo erkennen.

Sommige lidstaten voor toenadering
Om dit leed te verzachten menen lidstaten als Italië, Spanje, Hongarije en Griekenland, moet de EU de hand uitsteken naar Servië. "Natuurlijk moeten we de hand uitsteken: ik ben een groot voorstander van EU-lidmaatschap voor Servië . Maar dat betekent niet dat we moeten terugkomen op cruciale voorwaarden die we eerder aan verdere samenwerking stelden. Dat zou niet alleen onze eigen geloofwaardigheid teniet doen, het zou bovenal voor Servië zelf niet goed zijn: zachte heelmeesters maken stinkende wonden," meent Lagendijk.

Lagendijk, Balkan-woordvoerder van de Groenen in het Europarlement, wijst er op dat alle democratische partijen in Servië zich gecommitteerd hebben aan uitlevering van Mladic: "toenadering tot de EU en uitlevering zijn de twee topprioriteiten van president Tadic, winnaar van de verkiezingen in januari. Ik zie niet in waarom Europa deze eis nu plotseling zou moeten laten varen."

Positief voor onderhandelingen Kosovo
De EU-lidstaten die pleiten voor een soepele houding menen dat het Servië's opstelling in de onderhandelingen over de toekomstige status van Kosovo positief zal beïnvloeden. Lagendijk herinnert er aan dat Servië in november vorig jaar op basis van dezelfde redenering een samenwerkingsakkoord met de NAVO kreeg aangeboden. De NAVO had eerder dezelfde voorwaarden als de EU gesteld aan samenwerking. Lagendijk: "Het aanbod van de NAVO heeft de opstelling van Servië niet in het minst beïnvloed. Het is een rottijd voor Servië: alles komt tegelijk. Maar in plaats van het land aan te moedigen om weg te duiken voor zijn internationale verplichtingen moeten we het helpen er aan te voldoen. Iedereen is gebaat bij duidelijkheid."

Hij wijst er op dat er in Servië zelf ook een belangrijke beweging is die aandringt op uitlevering van Mladic en die er voor pleit het verzet tegen het verlies van Kosovo op te geven en de energie te steken in verdere democratisering en economische opbouw van het eigen land. "Wat moeten deze pro-Europese NGO's en partijen wel niet denken als Europa hun streven niet steunt? Gelukkig heeft het Internationaal Gerechtshof ons nu een belangrijk argument gegeven om Servië te helpen het verleden verder te verwerken," aldus Lagendijk.

Zie ook: