Het Europese Hof van Justitie heeft bevestigd dat het Europees Parlement mee moet beslissen bij het opstellen van lijsten met veilige landen voor vluchtelingen. Kathalijne Buitenweg is blij met de uitspraak, maar plaatst wel kanttekeningen bij het idee van lijsten met veilige landen.

In 2005 hebben de Europese lidstaten wetgeving aangenomen over minimumnormen om een asielverzoek toe te kennen of af te wijzen. In deze richtlijn stond dat er een lijst moest komen met veilige derde landen en een lijst van veilige landen van herkomst.

De lijst met veilige derde landen is bedoeld om mensen terug te sturen naar bijvoorbeeld landen waar zij doorheen zijn gereisd, zodat ze daar asiel moeten aanvragen. De lijst met veilige landen van herkomst is bedoeld om mensen versneld terug te kunnen sturen, omdat die landen bekend staan als veilig.

Procedure
De Europese ministers zouden deze lijsten opstellen en het Europees Parlement daarbij raadplegen. "Volgens het Hof van Justitie is raadplegen alléén in strijd met het Verdrag van Amsterdam, omdat bij asiel en migratie het Europees Parlement medebeslissingsrecht heeft. Het Europees Parlement moet dus een zwaardere stem krijgen bij het vaststellen van lijsten van veilige landen. Het is belangrijk om de besluitvorming zo transparant mogelijk te maken, vooral als het om zo´n gevoelig onderwerp als asiel gaat,'' zegt Buitenweg.

Kanttekeningen
Buitenweg is geen voorstander van een lijst met veilige landen van herkomst. "Landen zijn nou eenmaal niet voor iedereen even veilig. Iedere vluchteling zou recht moeten hebben op een individuele beoordeling van zijn asielverzoek. Een land kan voor de één veilig zijn en voor de ander helemaal niet. Neem Rusland bijvoorbeeld. Voor Tsjetsjenen is dat helemaal geen veilig land. Of neem de Amerikaanse moeder die onlangs met haar kinderen naar Nederland kwam, omdat ze gevaar liep voor haar ex-man. Amerika is in dit geval ook geen veilig land."

Verder is een lijst van veilige derde landen ook verre van ideaal. "Een lijst van veilige derde landen kan ertoe leiden dat asielzoekers van het kastje naar de muur worden gestuurd. Landen kunnen de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen dan op elkaar af afschuiven en daar worden mensen die asiel zoeken de dupe van. De Europese lidstaten moeten die mensen een eerlijke procedure geven," aldus Buitenweg.

Zie ook: