In de VS tekent zich een duidelijke omslag af in het denken over klimaatverandering. Als wereldkampioen CO2-uitstoot heeft de VS zich nooit willen binden aan het Kyoto Protocol. Maar voor de jaarlijkse troonrede van de Amerikaanse president riepen een aantal grote bedrijven de regering op drastische maatregelen te nemen.

Hierbij wordt het Europese systeem van emissiehandel als uitgangspunt genomen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is de oproep van de grootindustriëlen aan de Republikeinse president Bush een geweldige opsteker. "Als zelfs Amerikaanse multinationals (toch traditioneel bondgenoten van de Republikeinen) de federale overheid manen onmiddellijk actie te ondernemen, dan kun je gerust stellen dat de druk op de voormalige olieboer Bush groeit."

Oproep van multinationals
De oproep is afkomstig van de organisatie USCAP, waarin bedrijven als General Electric, Alcoa, BP en DuPont zich hebben verenigd met een aantal milieu-organisaties. De bedrijfsnamen zullen de doorsnee Nederlander weinig zeggen, maar de bedrijven behoren tot de grootste producenten van aluminium, plastic, olie en chemische stoffen ter wereld.

Slecht voor de economie?
Bush heeft altijd gezegd dat hij het Kyoto Protocol niet wil ratificeren, omdat het de Amerikaanse economie teveel zou schaden. USCAP vindt dat klimaatwetgeving op federaal niveau nodig is, omdat enkele staten - Californië voorop - al maatregelen nemen. Naast de zorg voor het klimaat werken maatregelen, die alleen door enkele staten ingevoerd worden, concurrentievervalsing in de hand volgens USCAP.

Pikant is dat Californië wordt geleid door de Republikeinse gouverneur Schwarzenegger, die Bush in het openbaar al meerdere malen heeft verweten geen enkel leiderschap te tonen op het terrein van milieu en klimaat.

Weerstand tegen struisvogelpolitiek Bush
Bush krijgt binnen zijn eigen partij dus niet alleen te maken met dissidente geluiden over de oorlog in Irak, maar ook zijn klimaatbeleid ligt steeds meer onder vuur. De grootste kanshebber voor de Republikeinse presidentsnominatie voor 2008 senator John McCain heeft bijvoorbeeld samen met zijn potentiële Democratische rivaal Barack Obama een wetsvoorstel ingediend om CO2-emissies tegen 2050 met twee derde te verminderen.

Geen Republikeinse meerderheid meer
Bush kan sinds begin dit jaar niet meer rekenen op een Republikeinse meerderheid in het Congres en de Democraten hebben aangekondigd het hem ook op dit terrein heel moeilijk te maken.

Afkicken
In zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres herhaalde Bush dat de VS af moet kicken van zijn olieverslaving. Het benzineverbruik moet in 2017 terug met 20 procent en er komen miljarden dollars beschikbaar voor investeringen in biobrandstoffen. Maar over bindende internationale afspraken over reductie van broeikasgassen zweeg hij in alle toonaarden. Bush lijkt wel eindelijk de realiteit te onderkennen dat het klimaat aan het veranderen is door menselijk toedoen. Het is te hopen dat het Congres Bush volgend jaar dwingt opnieuw aan de internationale onderhandelingstafel te gaan zitten.

Zie ook: